Belföld

Kocsis Máté: A kormány átalakítja a vagyonnyilatkozatok rendszerét

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 8:05

A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mércére hivatkozva.

Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is – jelentette be Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Szerinte sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni.

A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról-szóra beépítjük a magyar jogba

– fogalmazott, majd hozzátette: ugyanezt a rendszert használják például Németországban is.

A most benyújtott javaslatuk az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat tevőkre vonatkozik, de még az idei évben minden egyéb, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy (például polgármesterek és önkormányzati képviselők) esetében megalkotják ugyanezen szabályokat, közölte Kocsis Máté.

A vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszeréből derült ki például az, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek egyetlen forint félretett pénze sincsen. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Benko Vivien Cher / MTI

#Belföld#kocsis máté#vagyonnyilatkozat#vagyonbevallás#képviselők

Címlapról ajánljuk