Belföld

Annyira kevés az állami támogatás, hogy már a hónap közepén elfogy a nevelőszülők pénze

rtl.hurtl.hu

2022. június 21. 8:34

A kétszámjegyű infláció miatt sok nevelőszülő kihasznál egy jogi kiskaput, azonban a legtöbben még így is anyagi gondokkal küzdenek. 

Már a hónap közepén elfogy az a pénz, amit a nevelőszülők azért kapnak minden hónapban, hogy az általuk nevelt gyerekeket élelmezzék, ruháztassák, eltartsák – írta a 24.hu.

Az ellátmány egyik meghatározó eleme ugyanis az öregségi nyugdíjminimumhoz van kötve, ami hosszú évek óta változatlan. 

A kétségbeesett nevelőszülők közül sokan álláskeresési járadékot igényeltek, amivel havi 36 ezer forinttal egészíthetik ki három hónapon keresztül az apanázsukat. 

A nevelőszülők ugyanis bejelentkezhetnek a munkanélküli ellátásába, és felvehetik az álláskeresési járadékot, pedig hivatalosan főállásúként végzik a munkájukat. A jogi kiskaput még egy 2016-os, nemzetgazdasági miniszteri rendelet nyitotta meg.

A 24.hu birtokába került egy levél, amelyben az egyházi fenntartású Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egyik vezetője ad tanácsokat, hogy miként kell regisztrálniuk álláskeresőként a nevelőszülőknek.

Egy három gyereket eltartó nevelőszülő nagyjából 300 ezer forint körüli támogatást kap havonta, 

ebből kell eltartania magát és a gyerekeket. Elméletileg folytathat más keresőtevékenységet, de csak szigorú korlátok között. 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Getty Images

#Belföld#nevelőszülők#támogatás#gyerek

Címlapról ajánljuk