Belföld

Karácsony Gergely levelet írt Navracsics Tibornak, aki válaszolt is neki

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 18. 14:02

A főpolgármester szerint Budapest és a kormány kifut az időből mielőtt érdemi lépéseket tennének a gazdasági válság, az energiaválság és a klímaválság megoldására.

Karácsony Gergely csütörtökön Brüsszelben tárgyalt az Európai Bizottság képviselőivel a Budapest számára elérhető uniós forrásokról. A főpolgármester találkozott Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért felelős biztosával, Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosával, valamint Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosával.

A megbeszéléseken szó esett a budapesti tervekről, hogy hogyan lehet megteremteni a főváros energiafüggetlenségét, és hogyan lehet zöld beruházásokkal jelentősen csökkenteni a kiadásokat.

Karácsony Gergely szerint Magyarország súlyos gazdasági helyzetbe került a háború és a kormány választási kampányban folytatott költekezése miatt, ezért különösen nagy szükség lenne az uniós helyreállítási alapból Magyarországnak járó sok milliárd euróra. A főpolgármester szerint a legnagyobb gond, hogy az Orbán-kormány nem tud hozzáférni ezekhez a forrásokhoz, ugyanis nem hajlandó eleget tenni az EU által támasztott antikorrupciós feltételeknek. "A fővárosi tervek készen vannak, uniós pénz is van rá bőven, most már csak az kell, hogy az Orbán-kormány jogállami módon kormányozzon" – közölte csütörtökön Karácsony Gergely.

A főpolgármester szombaton arról számolt be Facebookon, hogy előrelépés történt a kormánnyal folytatott egyeztetésekben. Karácsony sürgős tárgyalást kezdeményezett a kormánnyal annak érdekében, hogy Magyarország és Budapest hozzájusson a gazdasági-, az energia- és a klímaválság kezelésére szolgáló európai forrásokhoz.

A főpolgármester ezért levelet írt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek, aki a héten arról nyilatkozott, hogy a kormány kész egyezségre jutni az Európai Bizottsággal. Karácsony Gergely három témát javasolt haladéktalan egyeztetésre:

  • Az önkormányzatok és Budapest bevonása az európai helyreállítási források felhasználásába.
  • A fővárosi városvezetés által kidolgozott konkrét, európai forrásból finanszírozható tervek bemutatása a közösségi közlekedés fejlesztése, a lakhatási költségek csökkentése, valamint az energiaválság megoldása érdekében.
  • Budapest és a fővárosi városvezetés európai kapcsolatrendszerének és uniós lobbierejének bevonása az Európai Bizottsággal való tárgyalásokba.

Karácsony azt írja, hogy a pénteken küldött levélre már a válasz is megérkezett, amelyben Navracsics miniszter megerősítette, hogy a kormány tárgyal Brüsszellel, a főpolgármesterrel való egyeztetésre pedig július második felében kerül sor. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#budapest#karácsony gergely#navracsics tibor#klímakatasztrófa#európai unió#uniós forrás#jogállamisági eljárás

Címlapról ajánljuk