Belföld

Megszólalt az egyik majomhimlős magyar beteg, külföldön kapta el a fertőzést

rtl.hurtl.hu

2022. június 16. 13:58

Intim testrészén jelent meg egy seb.

Az egyik magyar majomhimlős beteg, akit a Blikk Sándornak hív, pár nappal egy berlini nyaralásról való hazatérés után belázasodott. A férfi láza öt napon keresztül nem ment le, bár saját bevallása szerint nem is kúszott a hőmérő higanyszála 38 fok fölé. Emellett fájt a feje, ízületi fájdalmak gyötörték és a lágyéki. Sándor Lyme-kórra gyanakodott, mivel azelőtt megcsípte egy kullancs, de az egyik ismerőse, akivel Németországban testi kapcsolatba került, felhívta, hogy majomhimlős és teszteltesse le magát.

A harmincas éveiben járó férfinak az intim testrészén megjelent egy nyílt seb, de nem mivel ezt csak péntek délután vette észre, így hétfőig kellett várnia az orvosi véleményre.

Szombaton Sándor sebének környéke is begyulladt, ekkor már elég rosszul érezte magát, de másnapra sokkal jobban lett. Hétfőn eljutott egy egészségügyi intézménybe, ahol három helyen is mintát vettek tőle.

Kiderült, hogy elkapta a majomhimlőt. 

A férfi most 2-4 hétre elszigetelte magát és otthon tölti az idejét. Elmondása szerint már sokkal jobban van, a kiütései csak viszketnek, szerencsére nem fájnak. Mivel egyelőre nincs kifejezetten majomhimlő elleni vakcina, így nem maradt más, mint a várakozás és a teljes izoláció. „Bár az a közvélekedés, hogy elsősorban melegek, vagyis köztünk terjed a himlő, de az igazság az, hogy bárki elkaphatja: azok a legveszélyeztetettebbek, akik gyakran váltogatják a partnerüket. A kór mindenféle testnedvvel terjed, azaz a szex minden formája, a csókolózás, szerencsétlen esetben még egy tüsszentés is potenciális veszélyt jelent” – mondta a férfi a lapnak.

A majomhimlőről korábban ebben a cikkben írtunk bővebben.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Belföld#majomhimlő#magyarország#beteg#himlő#karantén

Címlapról ajánljuk