Belföld

Már hat majomhimlős esetet tartanak számon Magyarországon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 16. 14:43

A három új eset közül kettőt a fővárosban, egyet vidéken találtak. 

Hatra emelkedett a magyarországi majomhimlős fertőzöttek száma, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel. Az NNK három új fertőzöttről számolt be: egy 37 éves Somogy megyei, valamint egy 39 éves és egy 33 éves budapesti férfi kapta el az afrikai eredetű kórt.

Az egyik korábbi fertőzött, egy Sándor nevű férfi éppen csütörtökön nyilatkozott, elmondta azt is, hogy intim testrészén jelent meg a jellegzetes seb.

Mindhárman majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót. A szakrendelők az eljárásrendnek megfelelően mintát vettek, melyeket beküldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központ veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumába, ahol igazolták és megerősítették a majomhimlő-fertőzést.

A betegek általános állapota kielégítő, a kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel. A fertőzöttek otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóságok megkezdték a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatások folyamatban vannak.

A Magyarországon igazolt majomhimlősök valamennyien 20-40 év közötti férfiak. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Nyitókép: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images

#Belföld#majomhimlő#magyarország#fertőzöttek

Címlapról ajánljuk