Belföld

Eldőlt, hová kerülnek a bezárásra ítélt meddőségi magánklinikákon tárolt embriók

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 12:08

Egy parlamenti írásbeli kérdésből derült ki a sorsuk. 

A János kórházba kerülnek a bezárt meddőségi magánklinikákon tárolt embriók – írja a hvg.hu.

Két hét múlva ugyanis végleg bezár a két utolsó meddőségi magánklinika Magyarországon. A Reprosys Termékenységi Központ és a Versys Clinics is felajánlotta magát megvételre az államnak, de a kormány ezt elutasította, így az intézetek működési engedélye június 30-án hatályát veszti.

A döntésről május elején értesítették a két érintett klinikát, de azt egyik helyen sem tudták, mi lesz a náluk tárolt több száz lefagyasztott embrióval – teszi hozzá a lap. 

Több száz gyermekre vágyó pár maradt így bizonytalanságban, hiszen nem tudták, melyik intézménybe kerülnek át saját embrióik, és hol tudják folytatni a kezeléseket.

A fagyasztott embriók sorsa végül egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszból derült ki, amelyet Vajda Zoltán szocialista képviselő tett fel Csák János kulturális és innovációs miniszternek – azért neki, mert az új kormányzati struktúrában hozzá tartozik a családpolitika. A válasz végül mégis az egészségügyért felelős Belügyminisztériumból érkezett, Rétvári Bence parlamenti államtitkártól, aki úgy felelt: az ivarsejteket és embriókat az Észak-Közép-budai Centrum, új Szent János Kórház és szakrendelő számára kell átadni.

Nyitókép:  Morsa Images / Getty Images

#Belföld#embrió#jános kórház#meddőségi klinika

Címlapról ajánljuk