Belföld

Kocsis Máté a titkosszolgálatokkal ellenőriztetné a külföldről támogatott civileket és médiumokat

rtl.hurtl.hu

2022. június 13. 15:38

Szerinte foglalkozni kell azzal, hogy ezek milyen belpolitikai befolyásra próbálnak szert tenni.

A külföldről támogatott civil szervezetek és médiumok titkosszolgálati ellenőrzését szorgalmazza Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője a Telexnek nyilatkozva „egyszerű szuverenitásvédelmi kérdésnek” nevezte, hogy vizsgálják azokat a szervezeteket, amelyek „egy külföldi állam pénzén olyan belpolitikai befolyásra kívánnak szert tenni, amely nem demokratikus legitimitáson alapul”.

A politikus szerint előfordul, hogy külföldi államok más, kisebb országokban pártot hoznak létre, nagyvállalatokon, médiakonglomerátumokon keresztül próbálnak befolyást szerezni, vagy titkosszolgálati eszközökkel, zsarolással. „Hogy ezek közül Magyarországon melyik történik és milyen mértékben, azzal foglalkozni kell” – jelentette ki. Konkrét példákat azonban nem mondott: szerinte azt sem tudhatjuk, hogy a titkosszolgálatok foglalkoztak-e ezzel a kérdéssel. Úgy fogalmazott, ha a szolgálatok végeztek ilyen munkát, akkor az „nem ismert”, ha pedig nem volt ilyen,

akkor ösztönözni szeretnék mindenkit, hogy legyen.

Kocsis Máté még a titkosszolgálatok felügyeletével megbízott Rogán Antal miniszteri meghallgatásakor mondta azt, hogy nélkülözhetetlen azoknak a civil szervezeteknek és médiafelületeknek a beazonosítása, amelyeket „külföldről finanszíroznak, és mégis itt fejtik ki a belpolitikai tevékenységüket”. Most azt mondta, hogy erről azóta nem beszélt Rogán Antallal.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#kocsis máté#civil szervezetek#média#titkosszolgálat#megfigyelés

Címlapról ajánljuk