Belföld

Már 6,4 milliárd forintot költött az állam a hungarikumokra

rtl.hurtl.hu

2022. június 11. 17:20

Erről Nagy István agrárminiszter beszélt.

Az Agrárminisztérium (AM) és a Hungarikum Bizottság az elmúlt tíz évben 6,4 milliárd forint támogatást nyújtott több mint 2600 kedvezményezettnek közös értékeink bemutatására és megőrzésére, mondta Nagy István agrárminiszter szombaton.

Az MTI szerint a tárcavezető arról beszélt: a tíz évvel ezelőtt elfogadott, hungarikumokról szóló törvényben meghatározott Nemzeti Értékpiramis lehetővé teszi, hogy egy időben fordítsunk figyelmet helyi, tájegységi, megyei értékeinkre és nemzeti sajátosságainkra. Hozzátette, a hungarikum mozgalom ma már a magyar életmódot is védő, a multikulturalizmus hatásainak mérséklésére szolgáló eszköz, erősíti a kötődés kultúráját és a nemzeti identitásunkat is.

Jelenleg 83 érték szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, a Magyar Értéktárban pedig 142 kiemelkedő nemzeti érték található. A Kárpát-medencei hungarikum mozgalom eredményeként pedig a több mint 1200 települési, tájegységi és megyei értéktárban megközelítőleg 10 000 települési értéket gyűjtöttek össze a saját értékeik felé forduló helyi közösségek, amelyek száma folyamatosan bővül.

Arra, hogy mi lehet hungarikum, elég tág definíció létezik: az elmúlt tíz évben ugyanúgy beválogatták Tusványost, a kisiratosi savanyalevest, a magyar huszárt, a gulyáslevest, a vízilabdát, a halasi csipkét, a máriapócsi búcsút, mint Puskás Ferenc életét és Kassai Lajos lovasíjász módszerét is.

Nyitókép: AM

#Belföld#hungarikum#nagy istván#agrár#kedvezményezett#forint#közpénz

Címlapról ajánljuk