Belföld

Eltűnhetnek gyógyszerek a patikákból a különadó miatt

rtl.hurtl.hu

2022. június 11. 11:24

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint az újabb ágazati adó veszélyezteti az ellátást biztonságát, ezért egyeztetést kezdeményeznek a kormányzattal. 

A gyógyszerágazatra vonatkozó 20 milliárd forintos különadó több mint 80 százalékát az innovatív gyógyszercégek – mondta a Népszavának Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. 

A mintegy 25 ilyen vállalat egyebek mellett olyan gyógyszereket gyárt, amelyeket például a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a pszichiátriai betegségek kezelésére használnak. 

Az érintett cégek háromféle módon reagálhatnak az új adókra:

  • ha a vállalatnak van új gyógyszere valamilyen betegségre, azt nem hozza be a magyar piacra. Az új európai gyógyszerek kétharmada már most se jut el Magyarországra.
  • Kisebb mennyiséget szállítanak Magyarországra, ezáltal szűkülnek a már meglévő terápiák. 
  • A legdurvább lépés, amikor egy cég kénytelen kivonulni erről a piacról.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint az újabb ágazati adó veszélyezteti az ellátást biztonságát, ezért egyeztetést kezdeményeznek a kormányzattal. 

A 20 milliárd forintos extraprofitadóból a hazai cégeknek nagyjából 4 milliárd forintot kell befizetniük. A lap úgy tudja, hogy a jogszabályba épp a magyar gyártók védelmében került be a tízezer forintnál olcsóbb és drágább termékek adósávjának megkülönböztetése.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Máthé Zoltán

#Belföld#extraprofitadó#gyógyszer#gyógyszertár#patika#ellátás

Címlapról ajánljuk