Belföld

Elítélték G Rast, a másfél hónapig letartóztatásban tartott ligetvédő zenészt

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 12:56

Komáromy Gergely büntetése 200 óra közérdekű munka, az ítélet azonban nem jogerős, mert ő és a védője is fellebbezett ellene.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportosan, társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt 200 óra közérdekű munka büntetésre ítélte azt a férfit, aki a „ligetvédők” csoportjával megrongálta a Liget Budapest Projekt Városligetben felállított kordonját – áll a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményében

Mint arról beszámoltunk, kiengedték a börtönből Komáromy Gergely aktivistát, azaz G-Ras-t, akit április 12-én vettek letartóztatásba, noha a zenész-aktivista felvette a kapcsolatot a bírósággal. A Fővárosi Törvényszék szerint viszont „erőteljesen megkérdőjelezhető volt Komáromy Gergely együttműködési hajlama”. A büntetlen életű Komáromy csak másfél hónap után szabadult a letartóztatásból.

A törvényszéki közleményben a csütörtöki ítélet indoklásaként azt írják, hogy a Liget Budapest Projekt ellen tiltakozó úgynevezett „ligetvédő” aktivisták 2017. július 4-én a főváros XIV. kerületében található ’56-os emlékmű melletti területen be nem jelentett spontán rendezvényt szerveztek a Liget-felújítás során végrehajtott faátültetés elleni tiltakozásként. 

A spontán rendezvényt a rendőrség feloszlatta, de az aktivisták továbbra is a helyszínen maradtak, és a kordont megrongálták. Komáromy az ügy hatodrendű vádlottja volt.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a VI. rendű vádlott büntetlen előéletét, két kiskorú gyermekének eltartását, valamint az időmúlást, súlyosító körülmény volt azonban a társas elkövetés.

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben a vádlott és védője – felmentés érdekében –fellebbezést jelentett be.

Nyitókép: MTI / Sóki Tamás

#Belföld#ligetvédők#rapper#közérdekű munka

Címlapról ajánljuk