Belföld

Két nap alatt összedobták a pénzt Hadházynak a folytatáshoz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 9. 14:33

A támogatók segítsége üzenet a Fidesznek, hogy még az ő hatalmuk is véges, közölte a képviselő, aki még mindig nem tehette le esküjét a parlamentben.

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő az új parlament alakuló ülésén nem tette le a képviselői esküt, így akart ugyanis tiltakozni a szerinte tisztességtelen április 3-i választás ellen. Emiatt azonban nem kapja meg a képviselőknek járó juttatásokat sem, azaz nem tudja fizetni azokat a kollégáit, akik a munkáját segítik.

A zuglói képviselő ezért június 7-én akcióba kezdett a Facebookon, hogy összegyűjtsön 6 millió forintot. Ez az összeg szerinte elég lenne ahhoz, hogy nyár végéig folytathassa munkáját, minél több korrupciógyanús ügyet, EU-s pénzekkel való visszaélést bemutatva.

Két nappal később, június 9-én, csütörtökön Hadházy Ákos azt közölte Facebookon, hogy összegyűlt a 6 millió forint. A képviselő szerint az, hogy ilyen gyorsan összegyűlt a pénz, a támogatók válaszüzenete a hatalomnak:

Az eskütételem blokkolása ugyanis elsősorban nem az én büntetésem, hanem üzenet a többi ellenzéki képviselőnek: „látjátok, ezt történt volna veletek is, jól tettétek, hogy engedtetek a zsarolásnak és eljöttetek az Országgyűlés alakuló ülésére!” Önök viszont most visszaüzenték a Fidesznek, hogy még az ő hatalmuk is véges! 

Hadházy Ákos ugyan szeretné letenni az esküt, de Kövér László házelnök eddig nem jelölte ki ennek időpontját, így nem lehet tudni, meddig húzódik ez az állapot. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlament megalakulásakor azt mondta: a parlamenti eskütétel időpontja fix, és aki nem vesz részt, az vállalja, hogy a következő eskü időpontját nem ő választja meg.

Ezzel kapcsolatban Hadházy azt írta facebookos posztjában, hogy az eskütétel akadályozását nem fogja szó nélkül hagyni. Hadházy szerint félreértés, hogy az alakuló ülés kihagyását összekeverik a mandátum visszaadásával vagy fel nem vételével. „Mindig is szándékomban állt gyakorolni képviselői jogaimat” – szögezte le Hadházy, aki szerint Kövér László az eskütétel halogatásával 30 ezer zuglói szavazó akaratát veszi semmibe.


A képviselőkre vonatkozó törvény szerint ha valaki a mandátum megszerzésétől számított egy éven belül nem teszi le az esküjét, elveszíti a parlamenti helyét. Korábban az Országgyűlés Hivatalán keresztül megkérdeztük Kövér Lászlótól, hogy mikor teheti le Hadházy Ákos az esküjét, de nem érkezett válasz. 

Nyitókép: Hadházy Ákos független képviselő érkezik az Országgyűlés mentelmi bizottságának zárt ülésére Budapesten, az Országgyűlés Irodaházában 2019. február 18-án Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#hadházy ákos#kövér lászló#parlament#képviselői eskü#támogatás#gyűjtés#ellenzék

Címlapról ajánljuk