Belföld

Hadházy Ákos 6 millió forintot gyűjtene össze, hogy folytathassa a munkáját

rtl.hurtl.hu

2022. június 7. 13:07

A képviselő nem tette le az esküjét, így viszont nem kap pénzt az Országgyűléstől és nem tudja fizetni a kollégáit sem. Kövér László házelnök még nem jelölte ki az eskütétel időpontját.

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő az új parlament alakuló ülésén nem tette le a képviselői esküt, így akart ugyanis tiltakozni a szerinte tisztességtelen április 3-i választás ellen. Emiatt azonban nem kapja meg a képviselőknek járó juttatásokat sem, azaz nem tudja fizetni azokat a kollégáit, akik a munkáját segítik. 

A független országgyűlési képviselő korábban azt mondta, saját megélhetése miatt nem aggódik, mert állatorvosi rendelőjén keresztül továbbra is tud pénzt keresni. Kollégái fizetését,valamint az egyéb kiadásokat viszont ebből nem tudja állni, ezért gyűjtésbe kezdett a Facebookon, állítása szerint 

6 millió forintra lenne szüksége ahhoz, hogy a nyár végéig tudja folytatni a munkát.

Hadházy Ákos ugyan szeretné letenni az esküt, de Kövér László házelnök eddig nem jelölte ki ennek időpontját, így nem lehet tudni, meddig húzódik ez az állapot. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlament megalakulásakor azt mondta: a parlamenti eskütétel időpontja fix, és aki nem vesz részt, az vállalja, hogy a következő eskü időpontját nem ő választja meg.

A képviselőkre vonatkozó törvény szerint ha valaki a mandátum megszerzésétől számított egy éven belül nem teszi le az esküjét, elveszíti a parlamenti helyét. Korábban az Országgyűlés Hivatalán keresztül megkérdeztük Kövér Lászlótól, hogy mikor teheti le Hadházy Ákos az esküjét, de nem érkezett válasz. 

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#hadházy ákos#gyűjtés#ellenzék#kövér lászló

Címlapról ajánljuk