Belföld

Az angol szövetségi kapitánynak eleinte tetszett a magyar gyerekekkel teli stadion, aztán meglepődött a pfújoláson

rtl.hurtl.hu

2022. június 5. 15:23

A magyar szurkolói rasszizmus miatt zártkapussá tett meccsre végül csak magyar gyerekeket engedtek be – ők aztán kifütyülték a térdeplő angol játékosokat. De mit szólnak ehhez az angolok?

Mint arról beszámoltunk, a magyar labdarúgó-válogatott szombaton 1-0-ra legyőzte az Európa-bajnoki ezüstérmes Anglia csapatát a Nemzetek Ligája A divíziójának nyitófordulójában.

A Puskás Arénában az UEFA döntése miatt zárt kapuk mögött, de végül 30 ezer, 14 éven aluli gyerek előtt megrendezett találkozón Szoboszlai Dominik szerezte a győztes találatot büntetőből a 66. percben.

Mint arról a Guardian is beszámolt, a közönséget alkotó gyerekek kifütyülték és pfujolni kezdték a kezdőrúgás előtt letérdelő angolokat. A térdelés antirasszista gesztus, amely a kirekesztés minden formája elleni tiltakozást jelenti.

Gareth Southgate-et mint mondta, meglepte a gyerekek-alkotta közönség pfujolása. Az angolok szövetségi kapitánya szerint a fiatalok ezzel egy a felnőttektől öröklött mentalitást tettek magukévá. 

Eleinte jó légkört érzékeltek maguk körül, barátságos dolognak tűnt, hogy amikor a stadionba értek, gyerekek szegélyezték az utcákat. Először, a bemelegítés közben a pfújolást sem vette komolyan, de érezhetően megváltozott a helyzet, amikor az angol játékosok letérdeltek. Southgate úgy fogalmazott:

Nagyon meglepett, de épp ezért csináljuk. Azért tesszük ezt, hogy megpróbáljuk átadni a tudást. Azt hiszem, a fiatalok ezt az idősebbektől lesték el.

 

Nyitókép:  Visionhaus/Getty Images

#Belföld#rasszizmus#anti-rasszizmus#futball#válogatott#letérdel

Címlapról ajánljuk