Belföld

„Persze, kerestem rajta, de igazából szar üzlet volt” – feljelentést tesznek az MSZP-s Tóth Csaba ingatlanbiznisze miatt

rtl.hurtl.hu

2022. június 3. 16:39

Tóth Csaba volt szocialista képviselő cége az MSZP alapítványától vett egy 900 négyzetméteres zuglói irodaházat, amelyet lakásokká és társasházzá minősítették át, majd némi felújítás után apránként értékesítenek. 

Elismerte a hvg.hu-nak Tóth Csaba volt MSZP-s országgyűlési képviselő, hogy hozzájárult a cége tavalyi, kiemelkedő profitjához az MSZP egyik alapítványával lebonyolított ingatlanügylet is, de részleteket már nem volt hajlandó elárulni róla. Hosszas faggatásra Tóth Csaba végül kifakadt:

persze, kerestem rajta, de igazából szar üzlet volt.

A lap szerint Tóth Csaba cége, amelynek 86 százalékát birtokolja a volt politikus, a kisebb részét pedig a felesége, másból is szerezhetett bevételt:

  • a nettó árbevételét a 2020-as összeg 17-szeresére, 388,6 millióra növelte,
  • 103-szorosára nőtt a profitja: a 2020-as, 1,3 milliós adózott eredmény 2021-ben már 140,4 millió forint volt.
  • A társaság tulajdonosai május 9-én 200 millió forint osztalék kifizetéséről döntöttek – részint a 2021-es profit, részint a 163 milliós eredménytartalék terhére,
  • a társaság tavaly visszafizetett egy csaknem 8 milliós tagi kölcsönt, 
  • és javarészt törlesztett egy 100 milliós rövid lejáratú hitelt is, amiből már csak 149 ezer forint tartozás maradt.

Az ingatlanügyletre Hadházy Ákos független képviselő hívta fel a figyelmet, e szerint Tóth Csaba cége még 2019 elején megvásárolt egy zuglói ingatlant, ami addig az MSZP egyik alapítványáé, a József Attila Alapítványé volt. A Thököly úti épülethez – amelyben MSZP-s szervezetek, majd évekig a Népszava szerkesztősége is működött, a 2018-as választás idején pedig kampányközpont volt – méretes kert és mélygarázs is tartozik.

A vételárról a későbbi céges és alapítványi beszámolók alapján feltételezhető, hogy 128 millió forint lehetett, de sem a konkrét összeget, sem pedig az ehhez tartozó pontos alapterületet nem volt hajlandó Tóth elárulni. 

Hadházy Ákos információi szerint az épületért – amely irodaként volt nyilvántartva, de valójában 9 lakásként használható részre volt bontva – fizetett összeg kirívóan alacsony volt az adásvétel idején, 2019 elején, Tóth Csaba csak annyit mondott:

annyiért vettük meg, amennyiért hirdették (…) ha egy autó 5 millióba kerül, maga fizetne érte 25-öt?

Az ingatlant végül értékesítő MSZP-s alapítvány kuratóriuma a 2018-as választás után lecserélődött: méghozzá azokra, akik Tóth 2014-es zuglói egyéni parlamenti győzelme után jutottak fontos szerephez. 

Tóth Csaba az aggályokat azzal hárította el a hvg.hu-nak, hogy az egész „nem mutyiba volt intézve”, az ingatlant nyílt pályázaton hirdették, a vételárat értékbecslés alapján határozták meg.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke szerint az ügyben (Hadházy Ákos állításával ellentétben) nem indult hivatalos belső vizsgálat a pártban, szerinte csak annyi történt, hogy ő bekérette és áttekintette az ügyben rendelkezésre álló iratokat. 

Az MSZP társelnöke is megjegyezte, hogy számára rendben lévőnek tűnt az ügylet, 

és Tóth Csabát is megkérdezte róla, aki azt mondta neki, hogy a vásárlás után az illeték kiszabásánál a NAV sem találta aránytalannak a vételárat.

Az irodákat nem sokkal a vásárlás után lakássá minősítették, így az épület hivatalosan már nem irodaház, hanem társasház. A hvg.hu szerint ráadásul van olyan lakás is már, amelyet továbbértékesítettek magánszemélyeknek. 

Hadházy Ákos szerint az ügylet gyanús, „a 142 ezres négyzetméterár irreálisan alacsony”, ezért feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával. 

Nyitókép: Kovács Attila/MTI

#Belföld#tóth csaba#hadházy ákos#mszp

Címlapról ajánljuk