Belföld

Kétmilliárdot elköltöttek, de még mindig vannak lakók a lepusztult, kiürítésre váró Hős utcai gettóban

rtl.hurtl.hu

2022. június 3. 12:30

Nem jutott túl sok pénz a lakástulajdonosoknak abból a pénzből, amit a kőbányai önkormányzat kapott a helyzet megoldására.

Még mindig vannak lakói a budapesti Hős utcai lakótelep lakásainak, amelynek kiürítéséről és lebontásáról döntöttek a hatóságok – derült ki a Népszava riportjából. A droghasználatról, bűnözésről és elborzasztó állapotáról hírhedté vált gettó felszámolásáról, illetve a helyzet rendezéséről 2017 decemberében döntött a kormány, amikor 2,1 milliárd forintot adtak erre a célra Kőbánya fideszes vezetésű önkormányzatának.

A lap szerint a következő évben aláírt támogatási szerződés szerint az önkormányzat 1,111 milliárdot fordíthatott kisajátításra, lakásvásárlásra, 225 millió forintot lakásfelújításra, további 96 milliót bérleti jogviszony megváltására. A többit értékbecslére, közös költség hátralékra, közüzemi számlákra, ügyintézésre, eljárási költségre és követeléskezelésre fordíthatták.

A fentiek alapján a mintegy 150 magántulajdonosnak fejenként 7,5-8,9 millió forint jutott volna megváltásként. Ehhez képest a kerületi vagyonkezelő első körben 4,2 milliót ajánlott.

Eddig összesen 1,91 milliárdot költöttek el a befejezetlen telepfelszámolásra. A Népszava ennek kapcsán kereste a Belügyminisztériumot, Kőbánya önkormányzatát és a szomszédban építkező Terrorelhárítási Központot. Utóbbi azt válaszolta, hogy ez az ügy nem tartozik rájuk, előbbiek pedig semmit nem válaszoltak.

Az önkormányzat mindent megtett, hogy máshol helyezze el a Hős utcaiakat, de senkit nem lehet kényszeríteni, hogy elhagyja a saját lakását. Aki akart és együttműködött, az már elköltözött. Az összes bérlakást kiürítettük, csak magántulajdonú lakásokban laknak, akiket spekulánsok és ügyvédek fűtenek, hogy több pénzt is kaphatnak a lakásokért. De nem fizethetünk kétszer-háromszor annyit, mint amennyit érnek, ráadásul a pénz is elfogyott, nem tehetünk többet. A labda most már a Belügyminisztériumnál pattog

– válaszolta a lap kérdésére Somlyódy Csaba, Kőbánya szocialista alpolgármestere, aki szerint a kerület minden szükséges állagmegóvási és karbantartási munkát elvégzett. Mint mondja: a Hős utcaiaknak elérhető minden szociális támogatás, ami a többi kőbányainak is. De plusz juttatásokat nem tudnak nyújtani, hiszen akkor joggal vonnák kérdőre őket a kerület más részein élők, hogy miért nem kapják meg ugyanezt. Somlyódy többször is hangsúlyozta, hogy magántulajdonú lakásokról van szó, amelyek karbantartása nem önkormányzati feladat.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#hős utca

Címlapról ajánljuk