Belföld

Kilakoltatási hullámra számít júliusban az Utcajogász

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 14:19

Lejár a járvány miatt elrendelt kilakoltatási moratórium.

A szomszéd országban zajló háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet nem hosszabbítja meg a kilakoltatási moratóriumot – közölte az Utcajogász Egyesület. A szervezet szerint június közepe után újabb kilakoltatási hullám kezdődhet.

Emlékeztetnek: az elmúlt két évben nem lehetett senkit kilakoltatni, ez alól 2020-ban volt néhány hónapnyi kivétel. 

A kormány azonban nem rendelkezett arról, hogy a háborús veszélyhelyzetben is fenntartaná a járvány miatti veszélyhelyzetben elrendelt kilakoltatási és ingatlan-árverési moratóriumot, így az június 15-én megszűnik, és a végrehajtási törvény általános szabályai térnek vissza.

Eszerint árverésre bármikor, kilakoltatásra pedig a november 15. és április 30. közötti időszak kivételével egész évben sor kerülhet.

Az Utcajogász szerint a kilakoltatások első hulláma júliusban érheti el a lakásuk elvesztésével fenyegetett embereket. A szervezet tömeges megkeresésekre számít. A Város Mindenkié csoporttal közös kilakoltatási ügyeletet működtetnek, megerősítették személyes, emailes és telefonos jogsegély-szolgálatukat, honlapjukon pedig közérthető tájékoztatókat és mintairatokat tesznek közzé a rászorulók számára.

Nyitókép (illusztráció): MTI / Mihádák Zoltán

#Belföld#kilakoltatás#kilakoltatási moratórium#veszélyhelyzet#utcajogász egyesület

Címlapról ajánljuk