Belföld

Rogán Antal új ügynökséget hozott létre, ezen keresztül felügyelik majd a teljes kormányzati informatikát

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 7:23

A szervezet vezetője Guller Zoltán lesz, aki nem hagyja ott teljesen a turizmust sem.

Megalakul a Digitális Magyarország Ügynökség, amely egyfajta ernyőszervezetként szinte valamennyi hazai digitalizációs folyamatot egy platformra terel majd – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs központ tájékoztatása szerint 

a szervezetet Guller Zoltán vezeti majd, 

aki – amellett, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke lesz – betölti majd a Digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztos pozíciót is. (Az MTÜ vezetését július végén más veszi át.)

A Digitális Magyarország Ügynökség fő feladata a kormányzati digitalizáció, valamint a digitális állampolgárság megteremtése. „A cél az átláthatóság, a kiszámíthatóság, a hatékony és gyors ügyintézés biztosítása, hogy Magyarországot egy jól működő 21. századba vezesse át” – áll a közleményben.

A megalakuló ügynökség feladatokat vesz át minisztériumoktól, működését a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli.

Guller Zoltán a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy 

az ügynökség gyakorlatilag a teljes magyarországi kormányzati informatikát felügyeli, 

illetve hozzá tartozik majd az állami hardver-, szoftverrendszerek és ezek infrastruktúrájának üzemeltetése, valamint a kapcsolódó fejlesztések megvalósítása.

Mint mondta, ezen területek korábban négy különböző minisztériumban (a Belügyminisztériumban, a Miniszterelnökségen, a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, illetve a kabinetirodán már most is meglévő egységnél) működtek elszórtan.

„Ezen feladatkörök a múlt héten csütörtökön átkerültek a kabinetirodához, ahol az irányításommal egyfajta ernyőszervezetként megalakul a Digitális Magyarország Ügynökség, amely a teljes rendszer mellett gyakorlatilag 13, kapcsolódó cég irányítását is ellátja majd” – fogalmazott.

Nyitókép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, a Parlamentben 2021. november 29-én. Mellette Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója – Fotó: Kovács Tamás/MTI

#Belföld#rogán antal#guller zoltán#digitális magyarország ügynökség

Címlapról ajánljuk