Belföld

Felháborodtak, de tovább harcolnak a pedagógus-szakszervezetek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 31. 13:19

A köztársasági elnök korábbi levelüket válasz nélkül hagyta, így adott szabad utat a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvénynek. Strasbourgig is elmennek, ha kell.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete(PDSZ) levelet írt Novák Katalin köztársasági elnöknek, írja az MTI.

„Felháborodással vettük tudomásul, hogy nyomatékos kérésünk ellenére, a törvény elfogadását követően rövid időn belül aláírásával szabad utat nyitott a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvénynek. Nem hagyott ezzel más lehetőséget számunkra, mint azt, hogy alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz forduljunk” - írta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke az államfőnek.

A szakszervezeti vezetők levelükben tudatták Novák Katalinnal, hogy ha a hazai jogorvoslati lehetőségeket ezzel kimerítették és nem járnak eredménnyel, akkor Strasbourgig is elmennek és az Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtanak be keresetet.

A szakszervezeti vezetők úgy fogalmaztak, hogy bár Novák Katalin a május 25-én kelt levelüket válasz nélkül hagyta (elképzelhető, hogy nem is olvasta a törvény másnapi aláírásáig), javasolják, hogy az abban foglaltakat gondolja át:

Miután láthatóan semmiféle jogi és erkölcsi aggályt nem talált az elfogadott törvénymódosításban, kérjük, döntését legalább utólag indokolja meg.

A köztársasági elnök május 25-én kapta meg Kövér László házelnöktől a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló salátatörvényt, május 26-án pedig alá is írta. A Magyar Közlönyben még aznap kihirdették a jogszabályt.

A törvény szerint a pedagógusok munkabeszüntetésére továbbra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a koronavírus-járvány idején, például kötelező a gyerekfelügyelet, és az órák felét, végzősök esetében pedig száz százalékát meg kell tartani a sztrájk alatt.

A tanárok a sztrájkkal a következőket akarják elérni:

  • A pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése. (Idén január 1-jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen a fizetés.)
  • A munkateher csökkentése. (Neveléssel-oktatással lekötött munkaidő heti 22 óra legyen.)
  • Korábban a tanárokra vonatkozó oltás is szerepelt a követelések között, de miután a kormány megszüntette a koronavírussal kapcsolatos legtöbb intézkedést, a szakszervezetek ezt teljesítettnek veszik. 

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#tanárok#szakszervezet#novák katalin#pedagógus szakszervezetek

Címlapról ajánljuk