Belföld

Odacsapnak a vérszívóknak a fél országban

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 18:01

Budapesten, a Tisza-tónál és más térségekben is zajlik a szúnyoggyérítés. De otthon magunk is tehetünk ellenük.

A héten 11 megye 230 településén folytatódik az szúnyogirtási program – közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben az időjárás miatt korábban elmaradt beavatkozásokat pótolják, illetve tovább zajlanak a beavatkozások a Tisza-tónál és Csongrád-Csanád megye folyóparti településein is.

Megkezdődik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés Baja és Mohács térségében, a Csepel-szigeten és környékén, Budapesten pedig biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

Az OKF szerint az elmúlt napok változékony időjárása után a felmelegedés hatására várható a vérszívók tömeges megjelenése, ezért a következő napokban folytatódik az intenzív védekezés.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelenlegi esős időszakban a lakosság különösen sokat tehet a szúnyogok elterjedése ellen.

Ezért érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, vödrökben megálló vizet kiönteni.

A katasztrófavédelem weboldalán érhető el a szúnyoggyérítés heti programja.

Nyitókép: Kémiai szúnyogirtás hidegködös eljárással Nagykanizsán 2020. augusztus 13-án éjjel. – Fotó: Varga György / MTI

#Belföld#szúnyogirtás#katasztrófavédelem

Címlapról ajánljuk