Belföld

„Erkölcsi kötelesség”: ismét megpályázza Magyarország az olimpia szervezését

rtl.hurtl.hu

2022. május 28. 14:22

Ezúttal a 2036-os játékok megrendezésére repül rá a MOB.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombati évi rendes közgyűlésén 40 igen, egy nem szavazat és egy tartózkodás mellett módosították a szervezet alapszabályát, írja az MTI. Ezenfelül eldőlt: Magyarország meg fogja pályázni a 2036-os olimpia szervezését.

A MOB elnöke, Gyulay Zsolt azt mondta a Blikk szerint

Magyarország erkölcsi kötelessége, hogy erre beadja a pályázatát majd.

A MOB február elsejétől hivatalban lévő elnöke arról is beszélt: az alapszabály-módosítás fő célja a tagság körének bővítése, illetve a delegálási rendszer visszaállítása.

A delegáló szervezetek köre kibővül, ezentúl nem kizárólag a sportszövetségek jogosultak tagokat küldeni, hanem az olimpiai mozgalomban jelentős szerepet betöltő egyéb szervezetek is.

Szabó Tünde sportért felelős volt államtitkár a közgyűlés elején bejelentette, hogy a jövőben kormánybiztosként és országgyűlési képviselőként folytatja munkáját, az államtitkári teendőket pedig Schmidt Ádám veszi át, aki külföldi útja miatt nem volt ott a közgyűlésen. MOB Életműdíjat vehetett át Kamuti Jenő és Schmitt Pál, mindketten a Nemzet Sportolói.

Legutóbb 2017 elején születtek arra tervek, hogy pályázatot nyújtson be Magyarország egy olimpia megrendezésére. Ezt azután vonták vissza, hogy az akkor még egyesületként működő Momentum népszavazási kampányt indított NOlimpia néven a kezdeményezésről.

Gyulai elődjétől, Kulcsár Krisztiántól még tavaly decemberben vonta meg a bizalmat a MOB. A leköszönő elnök szerint igaztalan vádakkal fordultak ellene. Az elnökség egy része azért szólította fel a lemondásra Kulcsárt, mert szerintük vezetési stílusa veszélyeztette a bizottság működését és a magyar sport sikerességét.

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

#Belföld#mob#olimpia#bizottság#2036#delegáció#gyulay zsolt

Címlapról ajánljuk