Belföld

„Katasztrofális és hibás” – nyílt levelet írt Vidnyánszky Attilának az ukrán nagykövet

rtl.hurtl.hu

2022. május 26. 15:19

A Nemzeti Színház igazgatója korábban elítélte, hogy visszamondták egy oroszpárti zongorista budapesti meghívását. Ljubov Nepop szerint ma bűn azt állítani, hogy a művészet kívül van a politikán, és a nagy orosz kultúra kívül van a háborún.

Ukrajna budapesti nagykövete, Ljubov Nepop nyílt levelet juttatott el a hvg.hu-hoz, amelyben Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának nyilatkozatára reagál.

Mint arról a lap korábban beszámolt, a Margitszigeti Színház lemondta egy oroszpárti zongorista fellépését, mert Mariupolban adott koncertet: Valentina Lisitsa ukrán-amerikai zongoraművész május 9-én, a győzelem napján lépett fel az oroszok által elpusztított és megszállt városban. 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója katasztrofálisnak nevezte a színház döntését, hogy lemondták az oroszok mellett kiálló zongorista koncertjét, erre reagált most Ukrajna budapesti nagykövete.

„Véleményem szerint éppen Vidnyánszky álláspontja katasztrofális és hibás" – írja Ljubov Nepov.

Valósággal sokkol, amikor valaki a kultúrát még mindig megpróbálja a politikán kívül helyezni, amivel valójában lehetővé teszi Oroszország számára, hogy tisztára mossa a szennyesét, elfeledtesse az ukránok ezreinek megerőszakolását és meggyilkolását a „nagy orosz kultúra” által.

Levelében a nagykövet megköszöni a Margitszigeti Szabadtéri Színpad kiállását és támogatását. „Valentina Lisitsa olyan ember, aki nyíltan támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót. Az ún. Donyecki Népköztársaság útlevelével rendelkezik, amelynek területe Ukrajnához tartozik, de Oroszország 2014 óta megszállva tartja. Idén május 9-én ez a személy az orosz hadsereg által megsemmisített Mariupol ukrán lakosainak csontjai fölött tartott koncertet a város orosz megszállás alatt levő részén. Vidnyánszky úr szerint ez a politikamentes „nagy orosz kultúra?" – teszi fel a kérdést Ljubov Nepov.

És vajon mit szól Vidnyánszky úr ahhoz, hogy az orosz hadsereg megölte Okszana Svec ukrán színésznőt, Maksz Levin ukrán fotográfust, Vira Hirics ukrán újságírót és sok más embert, akik még megmutathatták volna a világnak, milyen az ukrán kultúra? Mit mond azoknak a színészeknek, énekeseknek, költőknek, íróknak, akik ma Ukrajnát védik? 

 

Ukrajnának nagy szüksége van Magyarország támogatására, írja a nagykövet. 

Hívják meg az ukrán művészeket, azokat, akik ma Ukrajnában vannak, akiknek szintén szükségük van az önök segítségére, érezniük kell, hogy Magyarország művészvilága mellettük van. Mindenkihez ezzel a kéréssel fordulok – a Nemzeti Színházhoz, a Zeneakadémiához, a Papp László Budapest Sportarénához, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez. Mindenkihez.

– írja Ukrajna budapesti nagykövete, aki üzent az orosz művészeknek is. „Ha az orosz művészek támogatni akarják Ukrajnát – megtehetik ezt. Ehhez fel kell hagyniuk a hallgatással. Egyértelművé kell tenniük, hogy a béke melyik változatát támogatják. A hallgatás nem Ukrajna támogatása. Legyünk ebben őszintén saját magunkkal. Ne bátorítsuk ezt a hallgatást olyan frázisokkal, hogy a művészet kívül van a politikán, hogy a nagy orosz kultúra kívül van a háborún.”

Nyitókép:MTI/Mónus Márton

 

#Belföld#vidnyánszky attila#orosz-ukrán háború#ljubov nepop#ukrán nagykövet#valentina lisitsa#ma

Címlapról ajánljuk