Belföld

Többszörösére emelték saját fizetésüket Ferencváros ellenzéki és fideszes képviselői

rtl.hurtl.hu

2022. május 26. 21:32

A választás előtt még visszakoztak, de most már nem látták akadályát a januárig visszamenőleges béremelésnek. Baranyi Krisztina polgármester szerint viszont jogszerűtlen volt a döntés.

12 igennel, 5 tartózkodás mellett megszavazta magának csütörtökön az ellenzéki többségű ferencvárosi képviselő-testület a magasabb tiszteletdíjat – írta a Telex. Az elfogadott előterjesztés szerint azért volt szükség a képviselői fizetések megemelésére, mert 2014 óta nem rendezték a bérüket. Az elfogadott döntést visszamenőlegesen kell alkalmazni, január 1-től.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint ez jogilag nem elfogadható, ezért a kormányhivatalnál is bejelentést tett. A kormányhivatal erre alapozva még megsemmisítheti a döntést.

Mostantól a képviselői fizetés a mindenkori minimálbérből indul ki. A bizottsági elnökök eddig bruttó 290 ezer forint tiszteletdíjban részesültek, mostantól – és januárig visszamenőleg – viszont bruttó 560 ezer forintot kapnak majd. A tíz ellenzéki képviselőből kilenc ebbe a legfelsőbb bérkategóriába esik, mert bizottsági elnök vagy tanácsnok. A fideszes képviselők fizetése is emelkedett, az eddigi bruttó 223 ezer forint helyett most 360 ezret kapnak majd. Ez csaknem 62 százalékos emelkedés.

A képviselőtestület már idén januárban meg akarta emeltetni a képviselők bérét, azonban Baranyi Krisztina akkor Facebook-posztban támadta meg az előterjesztőket. A polgármester akkor azt írta, Ferencváros tizennyolc képviselőjéből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd helyi politikusai írták alá azt a javaslatot, hogy az önkormányzat emelje meg a testület tagjainak tiszteletdíját.

Miután Baranyi ezt nyilvánosságra hozta, először a Momentum lépett vissza, majd a javaslat lekerült a napirendről.

Viszont megszavazta a testület Reiner Roland főállású alpolgármester havi bruttó 1,17 millió forintos illetményét. Döme Zsuzsanna társadalmi megbízatású alpolgármester, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt tagja, azonban nem kapott fizetésemelést, mert a testület elutasította az erre vonatkozó javaslatot.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#ferencváros#fizetésemelés#képviselők#polgármester#döme zsuzsanna#baranyi krisztina

Címlapról ajánljuk