Belföld

Orbán: Kedd éjféltől háborús veszélyhelyzet lép életbe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 24. 17:56

Rendkívüli bejelentést tett Facebookon a miniszterelnök, nem sokkal azután, hogy új kormánya miniszterei esküt tettek.

Az Ukrajnában zajló háborúra hivatkozva a háborús veszélyhelyzet kihirdetéséről számolt be kedd délután Facebookon Orbán Viktor, nem sokkal azután, hogy hivatalosan is bemutatta új kormányát, és miniszterei esküt tettek.

Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra

– mondta többek között a miniszterelnök.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, kedden az Országgyűlés kétharmados többséggel úgy módosította az alkotmányt, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdethet akkor is, ha nem Magyarországon, de valamelyik szomszédos országban alakul ki fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa. Orbán Viktor és kormánya erre a tizedik alkotmánymódosításra hivatkozva hirdetett most újabb veszélyhelyzetet, miközben a koronavírus-járvány miatt kihirdetett, többször meghosszabbított veszélyhelyzet is érvényben van még június 31-ig.

Az Orbán Viktor által felolvasott egyik indok szerint az ukrajnai háború „veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását”. Orbán arról is beszélt, hogy a „a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedéshez vezettek”, és hogy szerinte „a világ gazdasági válság küszöbén áll”.

A miniszterelnök megismételte korábban sokszor hangoztatott álláspontját, hogy „Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia”. Erre hivatkozva közölte Orbán Viktor, hogy

A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve, ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet.

A miniszterelnök azzal zárta a bejelentést, hogy szerdán tájékoztatja a lakosságot az első háborús vészhelyzeti kormánydöntésekről.

 

#Belföld#orosz-ukrán háború#orbán viktor#veszélyhelyzet#rendeleti kormányzás

Címlapról ajánljuk