belföld

Orbán Viktor Szijjártó Péter jachtozásával poénkodott az új miniszterek eskütételén

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. május 24. 17:31

A titkosszolgálatok élére állított Rogán Antal méltatásánál Orbán Viktor azt mondta, „demokráciában fontos a polgárok és a kormány közötti kapcsolattartás”. Az ellenzékből csak az MSZP, az LMP és a Mi Hazánk képviselői vettek részt az ötödik Orbán-kormány megalakulásán. 

Most igazán belevaló kormány kell, amely felelős, egyesíti az országot és kellő erőt mutat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés keddi ülésén az ötödik Orbán-kormány tagjainak eskütétele előtt. Orbán szerint 1990 óta soha nem állt még kormány mögött olyan nagy és egységes választói akarat, mint amekkora a most hivatalba lépő kabinet mögé sorakozott föl.

Orbán beszédén és az eskütételen nem vett részt az ellenzéki pártok közül a Momentum, a DK és a Párbeszéd frakciója, de jelen voltak az MSZP, az LMP és a Mi Hazánk képviselői.

Ezután a kormányfő sorban bemutatta minisztereit, néhány mondatban felidézve eddigi munkásságukat és feladataikat.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesről Orbán azt mondta, az ő felelőssége az összmagyarság képviselete. Tovább a KDNP, amelynek elnöke Semjén, „a kormány szellemi-ideológiai magja”.

Csák János kulturális és innovációs miniszter tárcáját Orbán szerint „jövőügyi minisztériumnak” kellene nevezni, mert többek között a szakképzés, a felsőoktatás és a kultúra tartozik hozzá. Csák erényeként említette a kormányfő, hogy ismeri az üzleti világot. „Ide igazi Klebelsberg-karakter kell, sok szerencsét a nagy kalandhoz!” – zárta méltatását Orbán, utalva a Horthy-korszak híres kultuszminiszterére, Klebelsberg Kunóra.

Varga Mihály pénzügyminisztert arra kérte fel, hogy az előtte álló 4 évben, ha kell, kemény döntések árán is tartsa fenn a gazdasági növekedés és a költségvetés közti egyensúlyt. Orbán felidézte, hogy 1990-ben együtt lettek parlamenti képviselők, és azóta is harcostársak.

Palkovics Lászlót technológiai és ipari miniszterként felkérte, hogy továbbra is kezelje a bizonytalan energetikai láncokból, a megugró globális energiaárakból származó veszélyeket.

Nagy István agrárminiszternek Orbán szerint látszólag csak megszületni volt nehéz, hiszen a magyar mezőgazdaság az elmúlt években nagyot lépett előre: az ország 20 millió embert képes ellátni élelmiszerrel, a magyar agráriumnak pedig hasznot hoz az áremelkedés. Küszöbön áll egy globális élelmiszerválság, ezt a miniszternek kell kivédenie, vagyis „a bársonyszék nem lesz olyan kényelmes, mint első látásra tűnik”.

Navracsics Tiborban egy régi harcost köszöntött Orbán a kormányban, aki komoly közigazgatási és uniós tapasztalattal rendelkezik. Őt arra kérte fel területfejlesztésért felelős miniszterként, hogy irányítsa az uniós források minél hatékonyabb hazai felhasználását.

Megalakul az ötödik Orbán-kormány a parlamentben – fotó: Illyés Tibor / MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristófot honvédelmi miniszterként köszöntötte, de sokat nem beszélt róla a miniszterelnök, viszont a februárban kitört háború miatt dicsérte a kormány korábbi döntéseit, amiért évekkel ezelőtt elindították a Zrínyi Honvédelmi és Haderő-fejlesztési Programot. Orbán szerint Magyarország hadiipari központtá is válhat, amiben az új miniszter is érdekelt lett volna üzletileg, ám nemrég lemondott tisztségeiről.

Pintér Sándor belügyminiszter maradt, a tárcájához került még a közoktatás és az egészségügy irányítása. Orbán úgy fogalmazott: 16 év miniszterség alatt minden rábízott feladatot pontosan teljesített, ezért feltétel nélkül bízik benne. Bár minisztériumát Belügyminisztériumnak hívják, ez már a belügyek minisztériuma a kormányfő szerint, hiszen a legnehezebb területeket kapja. Azt nem említette a miniszterelnök, hogy a polgári titkosszolgálatok felügyeletét viszont Rogán Antal kabinetminiszternek adta.

Orbán a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét, Rogán Antalt méltatva azt mondta, egy demokráciában fontos a kormány és a polgárok közötti kapcsolattartás, a kabinetminisztert pedig arra kérte fel, hogy oldja meg ezt a feladatot. Orbán azt szeretné, hogy a kormányzati döntések mögött húzódó elvek és célok a demokratikus közvélemény számára legyenek megismerhetők. Az ország függetlenségét, szuverenitását számos támadás fogja érni, ennek védelme a miniszterelnök első számú kötelessége, és ebben számít Rogánra.

Lázár János építési és beruházási miniszter felelőssége lesz a miniszterelnök szerint a korábban minisztériumok között széttagolt építési beruházások koordinálása, az állami erőforrások hatékony elosztása, az örökségvédelem, az építési szabályozások kialakítása és a polgári ízlés védelme. Orbán felidézte Lázár korábbi miniszteri szerepvállalását, szerinte „most is jók az esélyei”.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter feladatai kapcsán Orbán azt mondta, az európai gazdaság nagy bajban van, emiatt újabb unortodox, innovatív lépésekre lesz szükségünk, mint az árstopok voltak. Magyar észjárás és innovatív gazdaságpolitikai eszközök használata szükséges a kormányfő szerint, amivel a miniszter nem csak barátokat fog szerezni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert arra kérte fel a miniszterelnök, hogy erősítse meg kapcsolatainkat a szövetségeseinkkel,

de „játsszon minden hangszeren, legyen okos, mint a kígyó, szelíd, mint a galamb, és leginkább érje el, amit kell”.

Továbbá ő felel majd a paksi atomerőmű-fejlesztésért is. Még egy tréfát is megengedett Orbán Szijjártóval szemben, aki bár nagyon sok feladatot kap az új kormányban, de „az elmúlt években bizonyította, hogy képes egyszerre több helyen is lenni”. Ezzel a miniszterelnök akár arra is utalhatott, hogy 2020 nyarán Szijjártót egy magyar milliárdos, Szíjj László jachtján fotózták le az Adriai-tengeren, miközben a Facebook-oldala alapján a miniszter éppen budapesti irodájában dolgozott.

Varga Judit igazságügyi miniszternél Orbán arról beszélt, hogy vétójoga lesz minden miniszteri előterjesztéssel kapcsolatban. Neki kell érvényre juttatnia az Alaptörvényt, de tárcája a kormány uniós kapcsolataiért is felelősséget visel, ez Orbán szerint nem irigylésre méltó feladat.

Gulyás Gergely a Miniszterelnökség élén maradt. Orbán szerint az ő feladata lesz, hogy hangolja össze a minisztériumok működését, és ez a munka soha sem ér véget. Gulyás tárcáját a miniszterelnök a kormány villámhárítójának is nevezte, aminek bátran kell képviselnie a kormány érveit az országról szóló, szellemi természetű vitákban.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#belföld#kormány#orbán viktor#parlament

Címlapról ajánljuk