Belföld

Nem nagyon tudni, mi van bennük, de sokan már rászoktak – keményen szabályozná a cigipótló hevítőrudakat a kormány

rtl.hurtl.hu

2022. május 24. 8:08

Hamarosan lehet, hogy kizárólag a dohányboltokban tudjuk megvásárolni őket.

Hónapokon belül érkezhet egy törvénymódosítás, amellyel a növényi alapú hevítőrudak – nikotintartalomtól függetlenül – kizárólag dohányboltban forgalmazható termékké válnak, írja a 24.hu.

A dohánycégek termékeit már most is el lehet érni a trafikokban, de a változtatás a nem dohánytartalmú, a trafikokban korábban nem kapható, hevített dohánytermékeket imitáló árukat jelentené.

A különböző növényekből készített termékek több mint egy éve jelentek meg a kiskereskedelmi forgalomban, azok webáruházakban is felbukkannak. A kínálat és a fogyasztókör annyira megnőtt, hogy a jogalkotók most látják elérkezettnek a komolyabb szabályozást.

Ezeket a termékeket – a dohánytartalmúakkal ellentétben – nem vizsgálták mélyebben egészségügyi szervezetek, és sokszor azt sem tudni, pontosan milyen az összetételük. Éppen ezért nehéz megtippelni az egészségre gyakorolt hatást is.

A dohányt nem, de nikotint tartalmazó termékekről szóló javaslatot a lap szerint a kereskedelmi oldal miatt nyújtották be. Így oldanák fel azt az ellentmondásos helyzetet is, hogy amíg jelenleg a növényi hevítőrudak bárhol beszerezhetők, addig a hevítésükre szolgáló eszközök kizárólag dohányboltban érhetők el. Emellett így előznék meg, hogy azok hozzáférhetőek legyenek kiskorúak számára.

A dohányzásról való leszokáshoz nemrég a Reggeliben adott tippeket egy szakértő:


Nyitókép: Getty Images

#Belföld#dohány#hevítőrúd#dohánybolt#törvény#korlátozás#szabályozás

Címlapról ajánljuk