Belföld

Baán László szerint a Liget-projektet maradéktalanul befejezik

rtl.hurtl.hu

2022. május 24. 13:20

A teljes projekt akár 4 éven belül lezárulhat – vélekedik a miniszteri biztos.

A Városligetbe tervezett három épület megvalósítását felfüggesztette ugyan a kormány az önkormányzati választások után, de minden megépül, amit korábban elterveztek – mondta a Népszavának adott interjúban Baán László, Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

„Az Új Nemzeti Galéria az elbontott Petőfi Csarnok helyén épül fel, így zöldterület veszteség nem lesz. Ugyanez igaz az Innováció Házára is, amely a Közlekedési Múzeum épületének eredeti II. világháborúban elpusztult homlokzati visszaépítésével, de ultramodern belső terekkel jön létre. A Városligeti Színház is ott épül fel, ahol 1952-ig állt. Mindhárom projekt végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik” – mondta el  Baán.

Szerinte a teljes Liget-projekt akár 4 év alatt le is zárulhat. Mint mondta, az Új Nemzeti Galériát, amelyet az egész városligeti fejlesztés vezérhajójának nevezett, jövő tavasszal kezdhetik építeni. A Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megvalósítása pedig ezzel párhuzamosan is folyhat.

Az, hogy a Liget-projektet befejezzük, eldöntött tény, ahogy az is, hogy nem lesz kevesebb zöldfelület

– jelentette ki Baán. Ebben az sem gátolja a kormányt, hogy a fővárosi önkormányzat továbbra is ellenzi a Liget-projektet. 

„2017-ben a Kúria ítéletet hozott, miszerint a Liget-projekt nem lokális, hanem országos ügy: a Városliget fejlesztésével kapcsolatos döntésekre a parlament és a kormány jogosult. A kormány a választásokon nagyarányú felhatalmazást kapott eddigi irányvonalának továbbvitelére, ebben pedig az elmúlt száz év legnagyobb magyar kulturális fejlesztés teljes körű megvalósítása is benne volt. A kérdés politikai értelemben tehát eldőlt” – érvelt a miniszteri biztos. 

A Népszava megszólaltatta Gyorgyevics Benedeket, a Liget projekt állami tulajdonba kerülő épületeinek üzemeltetését végző Városliget Zrt. vezérigazgatóját is, aki a frissen átadott új Néprajzi Múzeumról elmondta: 

Az előzetes szakértői becslések alapján az új Néprajzi Múzeum épületének üzemeltetése 1,5 milliárd forintba kerül majd

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#liget projekt#baán lászló#miniszteri biztos#új nemzeti galéria

Címlapról ajánljuk