Belföld

Sétányt neveznek el Horn Gyuláról

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 16:51

A XIII. kerületben.

Sétányt neveznek el Horn Gyuláról a XIII. kerületben – erről fog dönteni a fővárosi közgyűlés jövő heti ülésén a Telex beszámolója szerint.

A Horn Gyula sétány új közterület lesz, a Gyermek téren telekalakítással hozzák létre. Ott áll a politikus szobra is. Nem ez az első közterület, amit a Magyar Népköztársaság utolsó külügyminiszteréről és a rendszerváltás utáni köztársaság harmadik miniszterelnökéről neveznek el: a németországi Wertheimben a Gyula-Horn-Straße őrzi a nevét.

Az Újpesti rakparton emléktáblát avattak egykori lakhelyén, a marcali MSZP-iroda falán bronz fejszobra van, az Európai Parlament brüsszeli székházában pedig tanácstermet neveztek el róla. Mindezt azzal érdemelte ki, hogy 1989. június 27-én Alois Mock osztrák külügyminiszterrel jelképesen átvágta a vasfüggönyt és bejelentette, hogy átengedik a határon az NDK állampolgárait.

Jövő héten más utcanév-változtatásokról is döntenek: a X. kerületben a gyógyszergyár közelében Richter Gedeonról neveznek el egy útszakaszt, Soroksáron pedig Weiss Márton, Bajtai István és Bodzavirág néven lesznek új utcák.

Nyitókép: Jüschke/ullstein bild via Getty Images

#Belföld#horn gyula#sétány#elnevezés#xiii. kerület

Címlapról ajánljuk