Belföld

Idén újabb kétmilliárd forint közpénzből működhet az Alapjogokért Központ

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 8:32

Szánthó Miklósék szerint ők nem tartoznak elszámolási kötelezettséggel, mivel nem látnak el állami feladatokat.

Újabb 2 milliárd kapott 2022-es működésére a Batthyány Lajos Alapítványtól a Szánthó Miklós által vezetett Alapjogokért Központ, illetve az azt működtető cég, tudta meg a Telex közérdekű adatigénylése nyomán.

2013-as alapítása óta a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft., azaz az Alapjogokért Központot működtető vállalkozás alig néhány tízmilliós bevétele kétmilliárdosra nőtt. Szántó Miklósék a lap idén januári közadatigénylésére április végén azt közölték:

ők nem látnak el állami feladatokat, ezért szerintük nem tartoznak elszámolási kötelezettséggel. 

„A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. ezután azt közölte, hogy büszke arra, hogy tevékenységét a Batthyány Lajos Alapítvány (továbbiakban: BLA) méltónak találta a támogatásra. Ennek köszönhető, hogy 2021-ben ‪1.500.000.000‬, azaz egymilliárd-ötszázmillió Ft összegű támogatást megítélő döntés alapján tevékenykedhetett a JIN Kft.”

Az idevágó adatokat azonban sem Szánthó Miklós és cége, sem pedig a BLA nem kívánta a Telex rendelkezésére bocsátani, csak hosszas adatigénylési várakozást követően. Végül május 4-én, szigorú körülmények között adatbetekintést biztosítottak a Telexnek.

Ennek során tíz olyan támogatási szerződést ismerhettek meg, amelyet a BLA Szánthó Miklós cégével kötött 2016 óta, és amelyek összesen mintegy 5 milliárd forintnyi közvetlen közpénz-támogatást jelentettek az Alapjogokért Központ számára.

A lap szerint idén kétmilliárd forintot költhet el az Alapjogokért Központ csak a BLA jóvoltából. A közpénzt a támogatási időszakban, azaz 2022. január 1. és 2023. január 31. között felmerülő munkabérekre, megbízási díjakra, honoráriumokra, ezek járulékaira, reprezentációs költségekre, szakmai és üzemeltetési anyagok beszerzésére, árubeszerzésre, kommunikációs szolgáltatásokra, bérleti és lízingdíjakra, szállítási szogláltatásokra, közüzemi díjakra, karbantartási és kisjavítási szolgáltatásokra, egyéb üzemeltetési kiadásokra, utazási- és szállásköltségekre, reklámkiadásokra, egyéb, működéssel összefüggő tanácsadói, szakértői, ügyvédi költségekre, részvételi díjakra, „a nonprofit gazdasági társaság működését támogató egyéb tevékenységek költségeire”, biztosítási díjakra, banki költségekre, egyéb közterhekre, felújítási és más, infrastrukturális költségekre, „immateriális javak, gépek, berendezések, kisértékű tárgyi eszközök, szellemi termékek vásárlására”, egyéb beruházásokra, és továbbított támogatásokra is fordíthatja az Alapjogokért Központ.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#alapjogokért központ#szánthó miklós#rogán antal

Címlapról ajánljuk