Belföld

Tízezer köbméteres, felfújható installációt telepítenének a tanyafejlesztési programból támogatott Belvárosi Piac épületébe

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. május 18. 10:42

Egy 10 ezer köbméteres, felfújható installációt telepítenének a Hold utcában található Belvárosi Piac épületébe – értesült az rtl.hu. A terület önkormányzati tulajdonban van, így az ötletet jóvá kell hagynia a helyi képviselő-testületnek is. Az ellenzéki képviselők szerint eddig szinte alig kaptak tájékoztatást a készülő projektről, pedig várhatóan csütörtökön már szavaznak is róla. Az V. kerület sajtóosztálya, valamint az üzemeltető cég lapunkkal azt közölte: Budapest Digital Art Museum néven egy hazai és nemzetközi művészek alkotásait bemutató vizuális fényművészeti tárlatot nyitnának, amely ötvözi a képzőművészetet, a vetítést, valamint a fényfestést. Az üzemeltetésre vállalkozó cég egy budapesti partivilágból ismert vállalat lenne, amely korábban több belvárosi rendezvényen is dolgozott.  

Az V. kerületi önkormányzat két éve úgy döntött, hogy gasztro-gourmet irányba fejleszti a Hold utcában található Belvárosi Piacot, azonban a május 19-én ülésező képviselőt-testület elé ezúttal egy egészen más jellegű javaslat került.

Az rtl.hu információi szerint ugyanis 

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester azt javasolja, hogy építsék fel a piac épületében „Közép-Európa legnagyobb immerzív-interaktív, világszínvonalú, egyedülálló kortárs képzőművészeti kiállítását”. 

Az előterjesztésből nem derült ki egyértelműen, hogy pontosan milyen tematikájú kiállítás jönne létre, néhány részletre viszont kitér a javaslat. 

A tervek szerint a piac alsó szintjén lévő üres üzletekből hoznának létre kiállítótereket és tárolókat, ahol „a látogatók vezetett útvonalon járnák be a labirintust. A belvárosi piac közepén egy közel 10 ezer köbméteres felfújható installáció kapna helyet. Az installáció belülről lenne bejárható, ahol egy hatalmas méretű vetített alkotásban sétálhatnának a látogatók”.

Magáról a kiállításról ennyit tudunk, az nem derül ki belőle, hogy mi lesz a témája, mikor nyitna ki, valamint hogy mégis mit takar ez az alsó szinten lévő labirintus 

– mondta az rtl.hu-nak Kovács Alex Gábor, a Tied a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetője.

Szerinte nyilvánvalóan senkinek sem jó, ha továbbra is üresen áll a jelenleg zárva tartó épület, de az ellenzéki frakció csakis olyan hasznosítást támogat majd, amely nyilvános és széles körben meghirdetett pályázat útján valósul meg.

„Továbbra sem szavazunk meg olyan pályázatnak látszó kiírásokat, mint amilyenek az elmúlt években jelentek meg a Belvárosban, és amelyeken keresztül kiárusítja a fideszes vezetés a kerület ingatlanvagyonát. A belvárosiakat is be kellene vonni abba, hogy milyen funkciót kapjon a Hold utcai piac épülete a következő időszakban" – tette hozzá.

Fotó: Nagy Zoltán/MTVA

Az installáció minden nap 10-22 óra között lenne nyitva, a kiállításra érkezők pedig a cég szerint nem terhelnék a környéket, mert egyszerre csak korlátozott számú látogatót fogadnának. Az V. kerületiek és a helyi önkormányzati iskolák diákjai egyszer ingyenesen megnézhetnék a kiállítást.

A javaslatban az áll, hogy ezzel az ötlettel az Intersputnik Kft. kereste meg az önkormányzatot, valamint a piac vezetését. A cég vállalná az üzemeltetést és a rezsiköltségek megtérítését, továbbá ha létrejönne a határozott ideig tartó megállapodás, 

akkor havonta 3 millió forint bérleti díjat is fizetne 2022 júniusa és 2023 májusa között.

Az előterjesztésből ennél több nem derült ki a kiállítás jellegéről, ezért az rtl.hu megkereste az önkormányzatot, valamint az Intersputnik Kft.-t is. 

A belvárosi sajtóosztály azt közölte (válaszaik szó szerinti közléséhez járultak csak hozzá): „A BP D.A.M. jelentése Budapest Digital Art Museum. Ötvözi a képzőművészetet, az immerzív vetítést, a fényfestést, a 3D mappinget és a sound designt egy olyan interaktív kiállításban, ahol a vendég részévé válik a folyamatosan változó egyedi, többdimenziós élménynek”.

Az Intersputnik Kft. szerint már több hónapja tervezik „Közép-Európa legnagyobb Digital Art projektének” a megvalósítását, 

a beruházás pedig várhatóan több száz millió forintba kerül majd. A nyáron nyitó kiállítást magánberuházásként, állami- és önkormányzati támogatás nélkül akarják megvalósítani.

Vásár a bazilikánál és Spaparty

Az Intersputnik Kft. vezetője Klinkó György, akinek a neve még egy 2013-as üggyel kapcsolatban került elő. A HVG akkori cikke szerint ugyanis abban az évben Rogán Antal, az V. kerület akkori polgármestere saját hatáskörben úgy döntött, hogy a Belváros-Lipótváros Kulturális Hagyományőrző Egyesület szervezheti a karácsonyi vásárt a Bazilikánál, a szervezet egyik elnökségi tagja pedig éppen Klinkó György volt. (A vásár szervezésének lehetőségét a cikk szerint végül továbbadták egy olyan cégnek, amely a Rogán Antal szomszédjaként ismert Csetényi Csaba érdekeltségébe tartozott.) 

Klinkó György az Intersputnik Kft. közlése szerint azóta minden kapcsolatot megszüntetett az alapítvánnyal.  

Rajta kívül egyébként L. Laki László is tulajdonosa vállalatnak, a cég pedig elsősorban a Cinetrip rendezvénysorozatból ismert: ezeken az eseményeken budapesti fürdőkben rendeznek – saját meghatározásuk szerint – a fürdőkultúrát is tiszteletben tartó éjszakai bulikat. A vállalat statisztikái szerint 1994 óta több százezer külföldi váltott már ezekre az eseményekre jegyet.  

Klinkó Györgynek a Szabadság téren egy kávézója is van, az Intersputnik Kft. pedig korábban (a cég tájékoztatása szerint legutóbb 2014-ben) felkérést is kapott V. kerületi rendezvények – például a Belvárosi Fesztivál – szervezésében való részvételre.

Termelői piac, gasztropiac, bezárt piac

A Belvárosi Piac tavaly január elseje óta zárva van, az önkormányzat ugyanis a járványra hivatkozva bezárta, a bérlőket pedig elküldte. 

Előtte a földszinten termelők árultak, a felső szinten pedig több neves étterem is nyílt, így például Bíró Lajos szakács Séf utcája, valamint a Lakatos Márk stylisthoz (az RTL Reggeli egyik műsorvezetőjéhez) köthető Lakatos Műhely.      

A bérlők egyébként maradtak volna, Lakatos Márk az rtl.hu-nak azt mondta, úgy tervezték, hogy a járvány lecsengése után folytatják a munkát a Belvárosi Piac épületében. „Az éttermet szerettük mi is és az emberek is, de olyan megállapodást kötöttek velünk, hogy következmények nélkül felmondhatták a bérleti szerződést” – fogalmazott.

Egy 2020-as önkormányzati döntés egyébként éppen az éttermi szolgáltatás fejlesztését tűzte ki célul a Belvárosi Piac hasznosításával kapcsolatban.

A terv ugyanis az volt, hogy egyfajta gourmet-gasztro központot hoznak létre az épületben, az ehhez szükséges beruházások, műszaki fejlesztések elvégzésével pedig megbíznának egy céget, amelyet egy nemzetközi, egyfordulós tenderen választanának ki. 

Ebből azonban egyelőre semmi sem lett, a mostani előterjesztésben ezt a „szükséges körülmények hiányával” indokolta Szentgyörgyvölgyi Péter. A kerület vezetője azt is megjegyezte, hogy „a Belvárosi Piac üzemeltetése az azóta eltelt időben a piaci szereplők jelentkezése híján gazdaságilag nem kifizetődő”.

Pedig az önkormányzat jelentős támogatásokhoz is jutott korábban: a Magyar Narancs cikke szerint a 2013-a állami tanyafejlesztési programból több százmillió forintot kapott a kerület.

„Az önkormányzat először hagyta elsorvadni a termelői piacot, dacára a több százmilliós tanyafejlesztési támogatásnak. Aztán gasztró-gourmet irányba tolódott el a piac, a bérlőknek a pandémiára való hivatkozással mondtak fel egyik napról a másikra. Most pedig itt van ez az egy évig tartó kiállítás, aminek a számos részletét még nem is ismerjük” – fogalmazott az ellenzéki Kovács Alex Gábor.

A belvárosi sajtóosztály kérdésünkre, miszerint miért nem írták még ki a gasztro fejlesztéshez szükséges pályázatot, ha már véget ért a járvány, azt közölte (szintén csak teljes terjedelmében közölhető a válaszuk):

„A felelős gazdálkodás a pályázat kedvező körülmények fennállása esetén – ha a pandémia után a vendéglátóipar helyzete kellően stabil lesz – történő kiírását indokolja.  

A BP D. A. M. projekt egy határozott időre, mindössze 1 évre (2023. májusig) vonatkozó hasznosítási opció.

A pályázat kiírása, lebonyolítása időigényes folyamat, amit azonban az 1 éves hasznosítás idején is lehet végezni. Így a Belvárosi Piac addig sem kihasználatlan, üzemeltetése gazdaságossá válik, amíg a vendéglátóipar helyzete stabilizálódik, és a pályázat kiírásra kerülhet.

Ez a hasznosítás a belvárosi lakosság érdekeit több szempontból is szolgálja, hiszen egy korlátozott létszámban látogatható kiállításról van szó, kulturális programhoz illeszkedő nyitvatartási idővel, így a környező lakosság nyugalma biztosított, ráadásul a kerületiek egyszeri alkalommal díjtalanul látogathatják meg a kiállítást”.

Nyitókép: Nagy Zoltán/MTVA

#Belföld#hold utcai piac#belvárosi piac#installáció#szentgyörgyvölgyi péter#v. kerület#belváros#ma

Címlapról ajánljuk