Belföld

Ötödjére választják miniszterelnöknek Orbán Viktort

rtl.hurtl.hu

2022. május 16. 6:04

Ehhez a 199 megválasztott képviselő több mint felének támogatása kell.

Miniszterelnököt választ hétfőn az Országgyűlés. A képviselők ötödik alkalommal választhatják Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP listavezetőjét az államfő javaslatára – tájékoztatott az állami hírügynökség.

A napirend szerint az ülés 11 órakor indul, és napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az azonnali kérdések és válaszok órájával folytatódik. Csak ezután jön a miniszterelnök-választás, előreláthatóan fél háromkor.

Ahhoz, hogy Orbán Viktort ötödjére is kormányfővé válasszák, a megválasztott 199 képviselő több mint felének igen szavazatára lesz szükség.

Ez nem okoz majd problémát, hiszen a Fidesz-KDNP az április 3-i országgyűlési választáson kényelmes, kétharmados többséget szerzett, így 135 mandátumuk van a parlamentben. Miután Orbán Viktort megválasztják, hivatalba is lép, ezt követően pedig várhatóan beszédet is mond majd.

A miniszterelnök-választás után várhatóan interpellációk és kérdések hangzanak el, majd a parlament lefolytatja a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett két népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját. A Párbeszéd politikusa a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításáról kezdeményezett referendumot még tavaly júliusban.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#miniszterelnök#választás#parlament#eskü

Címlapról ajánljuk