Belföld

Máris összecsapott Kövér László és Gyurcsány Ferenc a parlamentben

rtl.hurtl.hu

2022. május 16. 12:48

A házelnök azt mondta a DK frakcióvezetőjének szavaira, hogy ez volt az első és utolsó olyan felszólalása, ahol törvénytelennek nevezhette a kormányt.

„Törvénytelennek tekintjük a megalakuló kormányt” – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke napirend előtti felszólalásában. 

„A nép nem adott felhatalmazást arra, hogy a kormány alkotmányellenesen az államhatalom kizárólagos megszerzésére törekedjen. Márpedig önök ezt teszik” – fogalmazott a Telex tudósítása szerint.

Az igaz, hogy megnyerte a Fidesz a választást, de „a választás nem fejezi ki mindig a népakaratot” – vélte Gyurcsány Ferenc, aki szerint ez csak akkor van így, ha a választás szabad és tisztességes.

„A hatalom manipulált, erőszakos, hazug nyilvánossága vesz minket körül – mondta Gyurcsány. – Ha manipulatív a nyilvánosság, nem szabad a választás, ha pedig nem szabad a választás, az nem fejezi ki a népakaratot, ezért aztán az ilyen választáson nyugvó kormány törvénytelen.”

A Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjének szavaira Kövér László házelnök azt közölte: az, hogy nem szakította félbe, nem azt jelenti, hogy tűrné majd a jövőben, amit Gyurcsány mondott.

Önnek nincs joga törvénytelennek nevezni egy demokratikusan megválasztott kormányt. Különösen nincs erkölcsi alapja, miután szándékosan polgárháború szélére juttatta Magyarországot 2006-ban

– mondta Kövér, aki szerint minden létező bűnt elkövetett a nemzet, az ország, a demokrácia és a jogállam ellen Gyurcsány, amire személyes példákat is tudna mondani, de attól „most megkíméli” a házat.

„Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az Országgyűlésben, legalábbis ha én vezetem az ülést, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek meri nevezni” – fogalmazott Kövér László.

Orbán Viktor várhatóan fél háromkor teszi majd le miniszterelnöki esküjét a parlamentben. Az ellenzéki pártok közül a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció kivonul majd az eskütételről, de például az LMP és a Momentum jelen lesz. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#kövér lászló#parlament#gyurcsány ferenc#napirend

Címlapról ajánljuk