Belföld

Karácsony: A többség támogatja a rakpart autómentesítését

rtl.hurtl.hu

2022. május 15. 10:57

Közvélemény-kutatási adatokat mutatott a Facebook-oldalán. 

A budapestiek többsége támogatja a pesti alsó rakpart gyalogos fejlesztését – közölte Facebook-oldalán vasárnap Karácsony Gergely. A főpolgármester egy friss közvélemény-kutatás adatait tette közzé.

Az adatok szerint 49 százalék támogatja, hogy egy szakaszon vagy teljesen adják át a gyalogosoknak a pesti rakpartot, és 43 százalék tartaná fenn az autóforgalmat.

A főpolgármester által idézett felmérés szerint 32 százalék egy szakaszon, 17 százalék pedig végig kitiltaná az autókat a rakpartról. A közvélemény-kutatást a Budapest Brand Nonprofit Zrt. megbízásából a Medián végezte egy 1000 fős, Budapestre reprezentatív mintán.

Az RTL Híradó április elején arról számolt be, hogy a Fővárosi Önkormányzat jövőre kezdené meg az Erzsébet és a Lánchíd között a rakpart autómentessé tételét. A Magyar Autóklub ezzel kapcsolatban közölte, hogy alternatív közlekedési lehetőségek hiányában a lezárás miatt máshol lesz nagyobb a dugó, míg a Fidesz azt mondta, az autómentes rakpart a főpolgármester újabb autóellenes ötlete.


Karácsony most azt közölte, hogy csak akkor fog folytatódni a rakpart fejlesztése, amikor elkészül az M3-as metró felújítása, és a pótlóbuszok miatti lezárásokat is fel tudják oldani.

Április végén az RTL Híradó jelentette, hogy hiába egyeztetett a Magyar Autóklub a főváros vezetésével a pesti alsó rakpart egy részének végleges lezárásáról, nem sikerült közös álláspontra jutniuk. Karácsony akkor azt mondta arra, hogy van választói felhatalmazása a lezárásra, mert felmérésük szerint a budapestiek többsége támogatja az átalakítást.


A főpolgármester kijelentette, hogy a pesti alsó rakpart egy belvárosi szakaszának gyalogosítását azért akarják végrehajtani, mert „a város talán legszebb pontja nem azért van, hogy autópályaként használjuk, hanem hogy mindannyian csodálhassuk a Duna és a budai látkép szépségeit”.

Nyitókép: A pesti rakpart a Parlament épülete előtt. Fotó: Zsolt Hlinka / GettyImages

#Belföld#karácsony gergely#főpolgármester#budapest#rakpart#pesti rakpart#autóforgalom#gyalogosok

Címlapról ajánljuk