belföld

Egyre kevesebb magyar tartja orosz agressziónak Ukrajna megtámadását

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 7:58

A kormánypárti szavazók alig hat százaléka támogatna olyan szankciókat, amelyek miatt akár kicsit is többet kellene fizetni az energiáért.

Egyre kevesebben vannak Magyarországon azok, akik agressziónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – derül ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből.

Március elején még a megkérdezettek 64 százaléka vélekedett így, március végén már csak 58 százalék, május elején pedig 56 százalék. Közben pedig 15 százalékról március végére 28 százalékra nőtt, majd mostanra 25 százalékra esett vissza azok aránya, akik Ukrajna megtámadását védekezésnek tartják Oroszország részéről.

A Népszava szerint mindezt a kormánypárti médiában jelen lévő orosz propaganda magyarázhatja. A Fidesz-KDNP szimpatizánsai közül csak 42 százaléknyian gondolják agressziónak orosz részről Ukrajna megtámadását, míg a választáson közösen induló ellenzék szavazói közül 85 százaléknyian.

Az ellenzékiek 81 százaléka úgy látja, hogy Orbán Viktornak a jelenleginél keményebben kellene elítélnie Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt. A Fidesz híveinek csak 15 százaléka gondolja ugyanezt. Március elején 60 százalék, május elején már 66 százalék volt elégedett azzal, ahogyan a kormány eddig reagált a háborúra.

A felmérésből kiderül, hogy a magyarok 72 százaléka nem támogat olyan szankciókat Oroszország ellen, amelyek eredményeként többet kellene fizetni az energiáért. A kormánypárti szavazók alig 6 százaléka vállalna akár csak kis áldozatot is, míg az ellenzékiek 61 százaléka lenne hajlandó erre.

A magyarok 62 százaléka kitart amellett, hogy Magyarország az értékek tekintetében hagyományosan a nyugathoz tartozik, ezért a jövőben a nyugat felé kell törekednie. A fideszesek között 56 százalék, a Mi Hazánk szavazói között 53 százalék azok aránya, akik szerint hazánknak sem a nyugathoz, sem a kelethez nem kell tartoznia. Az együttes ellenzék szavazóinak 10 százaléka, a Kétfarkú Kutya Párt szavazóinak 18 százaléka ért egyet ezzel.

Nyitókép: Maximilian Clarke/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#belföld#publicus#oroszország#ukrajna#felmérés#közvéleménykutatás#orosz-ukrán háború#szankciók

Címlapról ajánljuk