Belföld

Nem lehet sírgondozást kérni a nagyobb budapesti temetőkben, mert a kormány megtiltotta, hogy árat emeljenek

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 7:15

A fővárosi temetkezési intézet így nem talál alvállalkozót, aki elvégezné a feladatot.

Nem lehet már sírgondozást rendelni Budapest legnagyobb temetőjében, az Új Köztemetőben a kormány által 2020 végén bevezetett önkormányzati díjstop miatt – írja a Telex.

A sírgondozást általában azok rendelik meg, akik számára fontos, hogy szerettük sírja méltó állapotban legyen, de a távolság vagy az egészségi állapotuk miatt saját maguk nem tudják ezt a munkát elvégezni. A Budapesti Temetkezési Intézet honlapján most az szerepel, hogy a szolgáltatás „technikai okok miatt” „korlátozottan elérhető”, ezért azt kérik, hogy előbb érdeklődjenek az emberek, mielőtt személyesen mennek a temetőkbe megrendelni a szolgáltatást.

A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. alá tartozó temetkezési intézet szerint a helyzet alapvetően arra vezethető vissza, hogy a kormány megtiltotta, hogy a helyi önkormányzatok vagy az általuk fenntartott társaságok emeljenek a szolgáltatásaik díjaként. Emiatt az önkormányzati cégek az alvállalkozóiknak fizetett megbízási díjat sem tudják megemelni.

A temetkezési intézet sírgondozást végző alvállalkozója a tavalyi év második felében jelezte, hogy élni akar felmondási jogával, így a szerződés május 31-én megszűnik. A társaság kiírt egy közbeszerzést, de ajánlattevők híján érvénytelenül zárult.

A Budapesti Temetkezési Intézet megjegyzi, hogy a sírgondozás nem minősül közszolgáltatásnak, nincs jogszabályi kötelezettség a folytatására, és a szolgáltatást piaci szereplőktől ezután is igénybe lehet venni. Ennek ellenére ismét kiírják a közbeszerzést, a kisebb temetőkben pedig saját dolgozóikkal továbbra is el tudják végezni a sírgondozást.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#sírgondozás#temető#önkormányzat

Címlapról ajánljuk