Belföld

Vaddisznó tartja rettegésben a szombathelyieket hetek óta

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 10. 12:47

A belvárostól nem messze portyázó vadállat minden reggel felbukkan a Csónakázó-tó környékén, sokan félnek tőle, joggal.

Hetek óta felbukkan reggelente egy vaddisznó Szombathelyen, írja a nyugat.hu. A vadállat a belvárostól nem messze, a Haladás stadionjától kőhajításnyira, a közkedvelt Csónakázó-tó környékén szokott portyázni. Hiába tűnik békésnek, az arra járók félnek tőle, elvégre kifejlett vadállatról van szó, ami veszélyes lehet az emberre.

Nap, mint nap reggel korán találkozok vele sajnos, félek. Egy horgász azt mondta, hogy a tóra szokott menni inni

– írta a lapnak egy olvasó.

A nyugat.hu értesülései szerint a vaddisznó felbukkanását már jelentették a szombathelyi rendőrségnél, és a területileg illetékes Aranypatak Vadásztársaságnál is, de egyelőre nem történt semmi az ügyben. A gyalogosok, biciklisek és kutyát sétáltatók továbbra is félnek a Csónakázó-tóhoz menni. A vaddisznóról videófelvétel is készült:


A rendőrség április 24-én reggel állampolgári bejelentésre megjelent helyszínen, de hiába:

A vad a rendőrök kiérkezésekor nem volt a helyszínen, így további intézkedésre nem került sor

– közölték.

Az Aranypatak Vadásztársaság elnöke szerint tudnak a vaddisznóról, de lakott területen rendőrségi engedély nélkül nem használhatnak lőfegyvert. A vadállat esetleges kiterelése vagy befogása pedig nem egyszerű.

Ha kapnánk kilövési engedélyt, az egyrészt jó dolog lenne, másrészt viszont mégse, ugyanis nem túl pozitív a vadásztársadalom megítélése. Tehát ilyen szempontból a befogás lenne a jobb megoldás 

– magyarázta Öhm László.

Egy hivatásos vadász már végigjárta a tó környékét, de nem jött rá, hogy napközben hol tartózkodhat az állat. Elképzelhető, hogy a közeli elhagyatott gyümölcsösök, gondozatlan kiskertek felől járhat le a tóhoz a vaddisznó.


Pár nap múlva a városházán találkoznak a környékbeli vadásztársaságok és az önkormányzat illetékesei, a nyugat.hu úgy tudja, hogy téma lesz a vaddisznós helyzet is.

Vaddisznók egyébként gyakran megfordulnak a nagyvárosokban. Budán volt olyan, hogy egészen a Dunapartig eljutott egy-egy kifejlett példány a pilisi parkerdő területéről, sőt decemberben a pesti belvárosban rohangált egy feltehetően élelmet kereső vaddisznó.

 
Nyitókép: Vaddisznó (Sus scrofa) az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában, Salgótarjánban 2015. január 10-én – Fotó: Komka Péter/MTI

#Belföld#szombathely#vaddisznó#város#vadásztársaság

Címlapról ajánljuk