Belföld

Mától Novák Katalin a főparancsnok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 10. 12:03

Megtörtént az átadás-átvétel a Sándor-palotában. Május 10-től Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke.

Átvette köztársasági elnöki hivatalát Novák Katalin, írja az MTI. Áder János leköszönő államfő május 10-én, kedd reggel a Sándor-palota bejáratánál fogadta az új köztársasági elnököt.

Áder János és Novák Katalin együtt vonult be az államfői rezidenciába, majd együtt mentek be az elnöki irodába és léptek ki a Sándor-palota teraszára. Az elnöki hivatal honlapján már Novák Katalin köszönti az internetezőket. Saját Facebook-oldalán ezt írta az új államfő:

Őrségváltás. Ma reggel átvettem a Sándor-palota kulcsát Áder Jánostól. Minden magyar számíthat rám és én is számítok minden magyarra. Köszönjük a munkáját, Elnök úr! 

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Novák Katalint március 10-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés, ünnepélyes beiktatása szombaton lesz, a rendezvény ökumenikus istentisztelettel kezdődik. Orbán Viktor egy friss kormányhatározatban kiemelt fontosságúvá nyilvánította a ceremóniával összefüggésben:

  • a Kálvin téri református templomban az istentiszteletet,
  • a Kossuth Lajos téren tartandó beiktatási ceremóniát,
  • a Sándor-palotában a nyílt napot.

Hazánk államformája 1989 óta parlamentáris köztársaság, Novák Katalin a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás óta. Az ország hivatalos elnevezését a 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvény a korábbi Magyar Köztársaságról Magyarországra változtatta.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#novák katalin#áder jános#köztársasági elnök

Címlapról ajánljuk