Belföld

A török dróngyár városából felszálló ukrán gép repült keresztül Magyarország fölött

rtl.hurtl.hu

2022. május 9. 15:51

Kérdés, hogy voltak-e az orosz-ukrán háborúba szánt fegyverek a fedélzeten.

Vasárnap és hétfőn is átrepült Magyarország fölött a Meridian Airlines ukrán légiszállító társaság AN-12-ese – derül ki a repülési adatokat rögzítő Flightradar honlapról, vette észre az Azonnali. A teherszállító gép a törökországi Tekirdag repülőteréről szállt fel, majd repült Bulgárián, Románián, Magyarországon és Szlovákián keresztül a lengyelországi Rzeszowba.

Tekirdag a török gyártású Bayraktar katonai drónok gyártóhelye. Törökország nyíltan támogatja ezekkel a fegyverekkel az ukrán hadsereget, így a cikk szerint elképzelhető, hogy ilyen drónokat szállítottak a gépen.

A gép szinte naponta repül Lengyelországba a Flightradar szerint, egy nappal korábban, május 8-án a bolgár kikötővárosból, Burgaszból indulva repült át szinte ugyanezen az útvonalon, Magyarország fölött Rzeszowba.

Bulgária korábban bejelentette, hogy fegyvert nem, de katonai védőfelszerelést szállít Ukrajnának, a magyar kormány az erre irányuló kijevi kérést is elutasította korábban. Legutóbb pedig Rétvári Bence államtitkár ismételte el a magyar parlamentben, hogy „Magyarország nem engedi, hogy a területén keresztül fegyvert szállítsanak Ukrajnába”.

Az ügyben kérdésekkel fordultunk a Honvédelmi Minisztériumhoz, ha válaszolnak, közölni fogjuk.

Nyitókép: Egy Bayraktar drón / Getty Images

#Belföld#drón#bayraktar#orosz-ukrán háború#törökország

Címlapról ajánljuk