Belföld

Válaszolt az Akadémia a kritikára, hogy csak férfiak vannak a 26 új rendes tag között

rtl.hurtl.hu

2022. május 5. 11:49

Szerintük az, hogy a jelöltek között nem volt nő, egy 6 évvel ezelőtti állapot lenyomata.

Mint arról beszámoltunk, Kende Anna szociálpszichológus, egyetemi docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének igazgatója lemondott az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságban betöltött tagságáról, mert így kívánt tiltakozni az ellen, hogy az MTA 26 új rendes tagja között egyetlen nő sincs.

Az MTA Kommunikációs Főosztálya kiegészítést küldött a Kende Anna lemondásáról szóló hírhez, amiben többek között azt írják:

Az Akadémiának a múltban valóban voltak mulasztásai a nők tudományos közéletbeli érvényesülésének terén. Azonban Lovász László akadémiai elnökként éppen e mulasztásokat elismerve tett lépéseket azért, hogy változtasson a helyzeten. A jelenlegi elnök Freund Tamás is maximálisan támogatja elődje kezdeményezését. 

Mint írják, a lépések eredeménye már látszott a 2019-es és a 2022-es levelező taggá választott nők számában. Idén a levelező tagságra 8 nőt és 36 férfit jelöltek. A nők közül mindenki elnyerte a tagságot, míg a férfiak közül ez 9-nek nem sikerült.

Az hogy a mostani jelöltek között nem volt nő, egy 6 évvel ezelőtti állapot lenyomata, vagyis még a nők érvényesülését segítő lépések előtti helyzetet tükrözi – írja az MTA. Ezt a következővel magyarázzák:

Rendes taggá az akadémiai szabályozás szerint olyan levelező tagok választhatóak, akik levelező tagságuk elnyerése óta jelentős tudományos eredményt értek el. Ez a folyamat általában 3 évnél többet vesz igénybe.

Az MTA szerint a férfiak és nők kutatói érvényesülése közti szakadék a PhD-fokozat megszerzése körüli életkorban alakul ki, mely egybeesik a gyermekvállalás jellemző időszakával, de mint hansúlyozzák, a fiatal kutatónők megtartását a kutatói pályán több akadémiai kezdeményezés is segíti. 

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

#Belföld#magyar tudományos akadémia#kende anna#lovász lászló#freund tamás

Címlapról ajánljuk