belföld

A Mazsihisz meghívta a Dohány utcai zsinagógába a karlendítő, randalírozó fiatalokat

rtl.hurtl.hu

2022. május 4. 18:30

Szakértő segítségét is felajánlják nekik, hogy szembe tudjanak nézni tettükkel.

Ahogy mi is megírtuk, a rendőrség kihallgatta azokat a fiatalokat, akik május 1-jén reggel 6 óra körül a VII. kerületi Dohány utcai zsinagóga előtt randalíroztak. A rendőrség szerint többen náci karlendítést imitáltak, szemetet dobáltak, kukát rugdostak és levizelték az épület falát is.

A zsinagógához köthető Mazsihisz közleményt adott ki az esetről. Ebben felidézték, hogy az esetet a Mazsihisz Biztonsági Szolgálata jelezte a rendőrség felé, a tetteseket a nyomozók két nap alatt megtalálták és előállították, majd csoportosan elkövetett garázdaság vádjával gyanúsítottként hallgatták ki. A négy fiatal saját védelmében arra hivatkozott, hogy erősen ittas állapotban voltak, és tettüket megbánták.

A zsidószervezet azt írta:

A zsidóságban fontos alapelv a megtérés (tesuvá), amelynek feltétele, hogy ne csak szavak, hanem tettek is kísérjék. Ezért arra hívjuk fel elkövetőket, hogy látogassák meg a Dohány utcai zsinagógát és az ahhoz kapcsolódó gettómúzeumot, nézzenek szembe azzal, hogy az általuk bemocskolt épület milyen jelentőséggel bír, és lássák meg, hogy a náci karlendítés milyen bűnökhöz társul. A Mazsihisz megadja a szakértő segítséget ehhez a szembenézéshez.

Korábban Heisler András, a Mazsihisz elnöke az RTL Híradónak azt mondta, megdöbbent a randalírozó fiatalok láttán.  „Az ember el van borzadva, el van képedve, és el van keseredve, hogy ilyen jeleneteknek kell lenni egy főváros utcáján” – mondta.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: RTL Híradó

#belföld#mazsihisz#rongálás#dohány utcai zsinagóga#antiszemitizmus#megtérés#meghívás

Címlapról ajánljuk