Belföld

Több ellenzéki képviselőt sem tartott méltónak Kövér László parlamenti tisztségekhez

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 20:12

A házelnök elkaszálta, hogy az érintettek bizottsági elnökök vagy jegyzők lehessenek.

Az Országgyűlés hétfői alakuló ülésén több olyan ellenzéki képviselő is tisztség nélkül maradt, akiket pártjuk pozícióra jelölt – értesült a 24.hu. A hírportál szerint őket a Fidesz, illetve Kövér László házelnök minősítette alkalmatlannak a posztok betöltésére, lehúzva nevüket a listáról, így nem is szavazott róluk a parlament. 

A Demokratikus Koalíciónak két érintett képviselőjével kapcsolatban azt kifogásolták a kormánypártiak, hogy az országgyűlési választás előtt „lázítottak az alkotmányos rend ellen”, ezért nem érdemelték ki a parlamenti vezető pozíciót.

Egyikük Varju László, akinek pártja a népjóléti bizottság elnöki posztját szánta, ám végül csak tagként került be a testületbe. A bizottsági elnöki poszt csaknem egymillió forintot jelent a jelenleg 1 millió 316 ezer forintos képviselő bruttó alapbéren felül.

A másik politikus Arató Gergely, akit az Országgyűlés jegyzői tisztségére javasolt pártja, de ő sem kapta meg a pozíciót, holott a tizenkét jegyző közé öt ellenzéki politikus is bekerült. Arató tavaly szeptemberben egy parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy ha győz az ellenzék, a „kukába dobják az alaptörvényt”. Hozzátette, az alkotmány „fabatkát sem ér”, és egyetlen célja, hogy a jelenlegi kormány korlátlan hatalmát biztosítsa. Kövér László házelnök akkor az ülésen úgy fogalmazott, hogy amit Arató mondott, az az alkotmányos rend elleni uszítás.

A jegyzői posztra pályázott a párbeszédes Jámbor András, ám végül ő sem kapta meg a Fidesz támogatását. Jámbor szerint Kövér a Házbizottság ülésén elmondta, azért nem engedik őt a jegyzői posztra, mert nem tartják elég elhivatottnak a jegyzői munka iránt, így nem érdemli meg, hogy a jegyzői munkaközösség része legyen.

Az RTL Híradó kiszámolta, hogy összesen négy parlamenti képviselő elégszik meg a képviselői alapbérrel – közülük ketten nők, és hárman ellenzékiek, a negyedik pedig Navracsics Tibor, akiről elképzelhető, hogy a későbbiekben kormányzati pozíciót kap.

 

Nyitókép: Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#országgyűlés#kövér lászló#demokratikus koalíció#jámbor andrás#varju lászló

Címlapról ajánljuk