Belföld

Mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 12:42

Olyan anyagokat, amelyeket akkumulátorok gyártásához használnak.

Lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert talált a a Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt szakértői vizsgálat néhány gödi kút vizében. A vizsgálatok célja többek között a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt – írja az Átlátszó.

A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól kb. 800–1000 méterre találhatók. Mindhárom vízmintában kimutatható volt a lítium, illetve az N-metil-2-pirrolidon viszonylag magas jelenléte, amelyek akár a Samsung gyárából is származhatnak.

Az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, károsíthatja a születendő magzatot. Használatának szigorú feltételeit az EU-s előírások nyomán a Samsung 2018-as építési engedélye is hosszan részletezi.

Az Átlátszó emlékeztet rá: a katasztrófavédelmi hatóság öt alkalommal büntette meg a céget több mint száz tonna veszélyes anyag többszöri, engedély nélküli tárolása és használata miatt. Büntetést kapott a cég azért is, mert mérgező iszap folyt ki a gyár szennyvízkezelőjében.

Mint írják, a talajvízbe jutott mérgező anyag jelenléte azért is aggasztó, mert a Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait. 

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

#Belföld#göd#kút#mérgező gáz#víz

Címlapról ajánljuk