Belföld

Ősszel újabb járványhullám jöhet Magyarországon, újabb oltásra lehet szükség

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 8:14

Nincs itt a hátradőlés ideje, biztos kell majd a negyedik oltás is, mivel őszre csak alig 2 millió magyarnak lehet majd védettsége a koronavírus ellen – állítja a szakértő.

Megközelítőleg kétmillió emberről lehet elmondani, hogy az oltás által védettnek tekinthető, függetlenül attól, hogy átesett-e a koronavíruson vagy sem – írja a Népszava  Weltner János orvos elemzése alapján.

A szakember szerint a teljes népesség 69 százaléka átoltott, védettsége viszont csak azoknak van, akik vagy az elmúlt fél évben estek át a fertőzésen, vagy  2021 decembere óta kaptak emlékeztető oltást. Az utóbbiak száma alig éri el a kétmilliót.

A lapnak nyilatkozó járványügyi elemző szerint ennél jobb lehet a populációs védettség. Ő úgy véli, bár az ötödik hullámban hivatalosan a múlt hét elejéig csak 650 359 fertőzöttet regisztráltak, ennek legalább öt- tízszerese lehet a valódi esetszám. Azaz az oltottakon túl legalább 3-6,5 millióan szerezhettek 4-6 hónapra védettséget azzal, hogy átestek egy omikron fertőzésen. De mindez csak azt jelenti, hogy a nyári hónapok alatt működhet a vírus ellen a nyájimmunitás.

Az elemző szerint biztosan szükség lesz egy negyedik oltásra is, amit augusztusra-szeptemberre érdemes időzíteni.

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#oltás#védelem#covid-19#pandémia

Címlapról ajánljuk