Belföld

Valóságos náci bombaraktárt találtak egy kállói ház kertjében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 30. 20:11

Többek között 240 darab repeszgránát és puskagránát, összesen csaknem 700 kilogramm II. világháborús német robbanóeszköz került elő a földből.

Jelentős mennyiségű robbanóeszközre bukkantak egy kállói családi ház hátsó kertjében, közölte a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szombaton a Facebookon. Az építkezés során előkerült veszélyes robbanótestek második világháborús eredetűek és német gyártmányúak voltak.

A föld olyan sok robbanótestet rejtett, hogy a mentesítés két napig tartott. A fémkereső eszközökkel felfegyverkezett tűzszerészek végül összesen 240 darab 7,5 centiméteres repeszgránátot és hüvelyt, valamint 3 centiméteres puskagránátot találtak. Ezek össztömege csaknem elérte a 700 kilogrammot. Ezen kívül 25 kilogramm robbanótest-maradvány és 3 kilogrammnyi lőpor is előkerült.


A tűzszerészek a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a lövedékeket és a veszélyes anyagokat későbbi megsemmisítés céljából.

Pár nappal korábban egy józsefvárosi családi ház felújításához riasztották a tűzszerészeket. Akkor a gyerekszoba felszedett padlója alatt, a homokos talajba ékelődve találtak bombát a munkások. A robbanóeszköz egy szovjet gyártmányú, 50 kilogrammos légibomba volt.

Nyitókép: Judák István őrmester/Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred/Facebook

#Belföld#bomba#világháború#tűzszerészek

Címlapról ajánljuk