Medián: Az iskolázottság növekedésével csökken a Fidesz támogatottságaA választás eredményei az ország településszerkezetével is összefüggenek.
Belföld

Medián: Az iskolázottság növekedésével csökken a Fidesz támogatottsága

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 19:01

A választás eredményei az ország településszerkezetével is összefüggenek.

Elemzést közölt a Medián az április 3-I országgyűlési választásokról. Az anyag megerősíti, amit eddig is tudni lehetett: a magasabban iskolázottak körében kevésbé népszerűek a kormánypártok, mint a kevésbé tanultak közt, illetve hogy a kistelepüléseken élők a Fidesz-KDNP-hez, míg a fővárosiak az ellenzéki összefogáshoz húztak.

Valóban az iskolázottság a döntő: Budapesten, a vidéki városokban és a községekben egyaránt fennáll az az összefüggés, hogy az iskolázottság emelkedésével csökken a Fidesz támogatottsága.

– írják Facebook-posztukban, amiből az is kiderül, hogy az iskolázottság volt a szavazást leginkább meghatározó tényező. A nyolc vagy kevesebb osztályt végzettek körében a vidéki városokban és községekben is 80 százalék a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be, hogy a korrupció nem számít döntő érvnek egy választáson, mert a társadalom a teljes politikai elitet korruptnak tartja – ezzel magyarázta a Fidesz sikerét Böcskei Balázs politikai elemző.

Nyitókép: Medián / Facebook

#Belföld#medián#felmérés#iskolázottság#választás#fidesz#ellenzék

Címlapról ajánljuk