Belföld

Hadházy Ákos a Fidesz receptjével építené újjá az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2022. április 26. 11:23

A független képviselő nem zárja ki, hogy új pártot alapít, de azt sem, hogy visszavonul.

Mind a jelöltek, mind a pártok, mind a miniszterelnök-jelölt követett el nagy hibákat – mondta a 444.hu-nak adott interjúban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki az új parlamentben várhatóan a Momentum frakciójába ül majd be. 

Szerinte az az igazán nagy baj, hogy a kampányon és felelősségen való vita eltereli a figyelmet arról, mit kellene tenni most. Úgy vélte, fontos a személyi megújulás, de még fontosabb a szervezeti. 

Fel kell osztani a választókerületeket a fizetett képviselők között, és számon kérni egymást három vagy hat hónap múlva, hogy megvan-e minden faluban az a két vagy három ember, akit fel lehet hívni, ha teendő van.

Erre egy párt tizenegynéhány képviselője nem képes. Ehhez mindenkire szükség lenne. Ha valamiért, ezért érdemes együttműködniük” – fogalmazott.

A politikus azt mondta, sajnálja és szégyelli, de a Fidesz tagja volt, és pontosan látta, hogy 2006 után miként épült újra a párt. „Akkor Orbán azt mondta: mostantól nem járunk a parlamentbe, helyette mindenki menjen el, és szervezze a helyi közösségeket. Keresse azokat, akikre lehet számítani szórólapozásban, standolásban, akik a kocsmában elmondják, hogy mekkora kánaán lesz, ha győz a Fidesz, és akik leadják a drótot a helyi ügyekről” – idézte fel.

Hadházy Ákos szerint szemléletváltásra volna szükség, 

  • ki kell kényszeríteni az igazságos választási rendszert és kampányfinanszírozást, 
  • a közszolgálati média felszabadítását, 
  • és vissza kell szerezni a választott képviselők parlamenti jogköreit.

Ehhez mi, politikusok kevesek vagyunk, szükség van hozzá a választók támogatására is – tette hozzá.

Hadházy Ákos szerint rossz vicc, hogy sikernek tekintik a 20 ezer szavazatszámláló összegyűjtését. 

Pontosan azt fejezi ki, mennyire gyökértelen az ellenzék, mennyire nincsen beágyazva a helyi közösségek életébe.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, véget ér a nemzetközi konjunktúra, és úgy néz ki, „az unió sem küldi tovább szabadon ellopható módon a támogatásokat”. Emiatt – tette hozzá – a hatalom bármikor szorult helyzetbe kerülhet. 

A Momentumról azt mondta, hogy valószínűleg belép a frakciójukba, de párttag nem lesz, a Jobbikra pedig szerinte továbbra is szükség lesz az ellenzéki együttműködésben.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e egy párt alapítását, azt mondta: 

Kizárni nem zárok ki semmit, de ígérni sem ígérek semmit. Attól viszont óvok mindenkit, hogy messiásra várjon. Pártból van elég, és a köztük lévő különbségeknek nincs nagy jelentőségük. 

Hadházy Ákos ugyanakkor azt sem zárja ki, hogy visszavonul, ez ugyanis sokszor eszébe jutott már. 

„Kilenc év megfeszített munka után nem lenne könnyű kiszállni, és beismerni, hogy nincs mit tenni. De abban a pillanatban, amikor egyértelmű lesz, hogy választáson nem lehet győzni, az lesz az egyetlen vállalható döntés. Gazdasági összeomlásra, vagy bármilyen csodára várni és közben mindenféle kommunikációs újításokkal alibizni, ez számomra erkölcsileg vállalhatatlan” – fogalmazott.

Szerinte nem igaz, hogy nem érdekli az embereket a korrupció, csak egyszerűen sokakhoz nem jutnak el az információk.

Nyitókép: Mónus Márton/MTI

#Belföld#hadházy ákos#interjú#választási eredmény#ellenzék

Címlapról ajánljuk