Belföld

Stummer János: Jakab Péter szerint csak várnunk kell a népharagra, ami elsöpri Orbán Viktort

rtl.hurtl.hu

2022. április 23. 16:11

Ketten is pályáznak a Jobbik elnöki posztjára a következő tisztújításon. A párt egykori alelnöke és budapesti elnöke szerint hiába ismételgeti a jelenlegi pártvezetés, hogy győztek és erősek, valójában válságban vannak. Az RTL Híradó interjúja Stummer Jánossal.

Miért akar a Jobbik elnöke lenni Jakab Péter helyett?

Azért jelentkeztem erre a szolgálatra, mert azt gondolom, hogy a Jobbik eddig képviselt politikáján változtatnunk kell. Én úgy látom, hogy ez a mostani út nem vezet sehová. Hiába ismételgeti a jelenlegi pártvezetés a nyilvánosságban, hogy győztünk és erősek vagyunk, a valóság ezzel szemben az, hogy bajban vagyunk, és a korábbi szavazóink jelentős része április 3-án nemet mondott a mostani Jobbikra. Jakab Péter szerint mi rendben vagyunk, és csak várnunk kell a népharagra, ami majd elsöpri Orbán Viktor rendszerét. Szerintem viszont változtatnunk kell a párt belső működésén, szövetségi politikáján, és 

világos üzenetekkel új embereket kell megszólítanunk. 

Ez most a feladat, és nem az, hogy homokba dugjuk a fejünket.

Milyen irányba változtatna?

Át kell alakítani a párt belső működését. Ez egy nagyjából 10 éve megcsontosodott szervezet, amit korszerűsíteni kell, meg kell újítani. Nyilván a párt szövetségi politikáját is újra kell gondolni. 

Az ellenzéki együttműködés kérdését egyelőre zárójelbe kell tennünk, fel kell állnunk attól a bizonyos asztaltól. 

De mindezt senkivel nem összeveszve kell megtenni, és a helyben, települési szinten fontos koalíciókat egyben tartva és megtartva kell a saját utunkat járnunk. 2024 januárjáig a Jobbiknak a Jobbikkal, a DK-nak a DK-val, a Momentumnak a Momentummal kell foglalkoznia.

Miben látja annak az okát, hogy a Jobbik nincs jó helyzetben?

Nagyon sok megfejtés érkezett erre. A Jobbikban már a 2018 áprilisi eredményt is óriási katasztrófaként éltük meg, amikor 25 képviselője lett ennek a pártnak, és 1 egyéni mandátumot szereztünk a dunaújvárosi körzetben. Most ehhez képest is ez egy nagyon-nagyon rossz eredmény. Sokan mondták el a véleményüket, és még sokan fogják. Magunk között is fel kell tárni az eredmények okát. 

Milyennek látná szívesen a Jobbikot?

Az a Jobbik, amihez én még 2009-ben csatlakoztam, a bátrak pártja volt, és én azért indulok ezen a tisztújításon az elnöki szolgálatért, mert azt remélem, hogy ez a párt még mindig a bátrak pártja.

Ez mit jelent most a mai magyar politikában? Hiszen az egykori jobbikos képviselőkből megszületett a Mi Hazánk.

Nem szeretném a Jobbikot egy lapon említeni a Mi Hazánk Mozgalommal. Azt gondolom, hogy a következő időszakban háromfajta ellenzék lesz Magyarországon. 

A Mi Hazánk egy csicskaellenzék az én értelmezésem szerint. 

Az a párt, amelyik egyszer fogadott már el pénzt Orbán Viktortól, az a legközelebb is meg fogja tenni, hogy ha éppen az érdekei úgy fogják kívánni. Nem szeretném, ha a Jobbik lufi-ellenzék lenne, ami nagyokat tud mondani, de egyébként politikai tartalom nincs mögötte. Azt szeretném, ha a Jobbik olyan párt lenne, amely a valóság talapzatán és a valóság alapján politizál, és egy kormányképes alternatívát mutat. Most messze vagyunk ettől, de ez az irány, amerre el kell indulnunk.

Mik a főbb témák, amikhez a Jobbik tudna kötődni?

Ezt nem a Jobbik elnökének egy személyben kell eldöntenie, nem is a küldöttek fejéből kell kipattannia. Nekünk az a dolgunk, hogy közelebb húzódjunk ahhoz a valósághoz, amelyből a leendő politikánk kisarjadhat. Ezen kell dolgoznunk a következő hónapokban és a következő években. 

Milyen a kapcsolata most Jakab Péter pártelnökkel?

Nem beszéltünk egymással a választás estéje óta.

Elnökjelölti indulása hírére sem kapott reakciót tőle?

Nem.

És a pártból milyen visszajelzéseket kapott?

Abszolút pozitívakat.

A Jobbik tisztújításáról szóló szombat esti RTL Híradó-anyagot itt láthatja:

Nyitókép: Stummer János, a Jobbik képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 22-én. – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#jobbik#stummer jános#jakab péter#orbán viktor

Címlapról ajánljuk