Belföld

Borkai-ügy: hat ember ellen emelt vádat az ügyészség zsarolás miatt

rtl.hurtl.hu

2022. április 20. 11:19

A felvételt készítő nőnek 100 ezer forintot ígértek, a videóval 12 millió forintot próbáltak kizsarolni.

A Fővárosi Főügyészség a Borkai-ügyhöz kapcsolódó zsarolási ügyben összesen hat emberrel szemben nyújtott be vádiratot a bíróságra.

Az ügy hat vádlottja – három férfi és három nő – egymással rokoni, illetve baráti kapcsolatban áll.

A vádirat szerint az egyik nő 2018 májusában, egy horvátországi tengeri hajóúton, az utazáson részt vevő több személyről szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket készített.  

A kompromittáló felvételek készítésére a nőt két vádlott-társa (a barátnője és annak férje) kérte fel, amiért cserébe 100 ezer forintot ígértek neki. A felvételek készítését kérő két vádlott célja az volt, hogy az egyik sértettet majd a felvételek nyilvánosságra hozatalával zsarolják. A kompromittáló felvételeket készítő nő a felvételeket továbbította a két vádlottnak.

Ezt követően a felvételek a házaspártól a rokonaikhoz, az ügy másik két vádlottjához – akik szintén házastársak – kerültek. Mindkét házaspár személyes okokból haragos viszonyban állt az ügy egyik sértettjével, ezért a róla készült kompromittáló felvételeket jogellenesen fel akarták használni. (Az ügyészségi közleményből nem derül ki egyértelműen, de feltehetően Borkai Zsolt korábbi fideszes polgármestert akarták zsarolni.)

A vádlottak közül ekkor hárman vettek részt – felbujtóként, illetve bűnsegédként – a zsarolásban (a negyedik később külön próbálkozott a sértett zsarolásával). Ehhez ügyvédi segítséget is próbáltak igénybe venni, azonban nem találtak olyat, aki képviselte volna őket a jogellenes fellépésben, ezért végül az egyikük egy barátját – aki az ügy hatodik vádlottja – kérte meg, hogy zsarolja meg a sértettet.

A zsarolásra felkért férfi 2019 márciusában felkereste a sértettet annak vidéki irodájában, és tudomására hozta, hogy 

megbízója csak abban az esetben nem hozza nyilvánosságra a róla készült kompromittáló felvételeket, amennyiben a sértett fizet 12 millió forintot. 

A sértett a fenyegetés hatására, tartva a felvételek nyilvánosságra hozatala esetén őt érő jelentős erkölcsi és pénzügyi érdeksérelemtől, 10 millió forint készpénzt ajánlott, amit a hajóúton részt vett több barátjával egyenlő arányban adtak össze. A sértett pár nappal később átadta a pénzt a közvetítőnek, aki annak nagy részét továbbította a megbízónak.

A sértett zsarolásával a negyedik később külön próbálkozott, 10 millió forintot követelt tőle azért, hogy a hajóúton készült felvételek ne kerüljenek nyilvánosságra, a sértett azonban neki már nem fizetett.

Az ügynek 9 sértettje van; a fentiek alapján egyikük a különleges személyes adattal visszaélés mellett a zsarolásnak is sértettje.

A Fővárosi Főügyészség személyes adattal visszaélés, illetve különleges személyes adattal visszaélés vétsége, valamint zsarolás bűntette miatt a Győri Járásbíróságon emelt vádat.  A főügyészség 

  • a szexuális tartalmú felvételeket készítő nővel szemben pénzbüntetés kiszabást indítványozza a vádiratban,  
  • a zsarolással is vádolt öt társával szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés az ügyészi indítvány.

A Borkai-ügy 2019 májusában robbant ki, akkor hozta nyilvánosságra Az ördög ügyvédje nevű blog azt a felvételt, amelyen a győri polgármester és korábbi üzlettársai láthatók egy adriai jachton, orgia közben. A blog állításai szerint kábítószert is fogyasztottak, de az emiatt tett feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította a rendőrség.

Nyitókép: Krizsán Csaba/MTI

#Belföld#az ördög ügyvédje#borkai zsolt#zsarolás#kompromittáló felvétel#ügyészség#vádemelés

Címlapról ajánljuk