Belföld

Török Gábor: Legfeljebb a Fidesz-modellel lehetne sikeres az ellenzék

rtl.hurtl.hu

2022. április 19. 8:09

„Mindent kipróbáltak, de semmi nem jött be” – mondta a politológus, aki szerint egyetlen erős váltópárt nélkül nem lesz esély a kormányváltásra. Ehhez viszont hosszas, akár több választási cikluson átívelő építkezésre van szükség.

Szorosabb eredményre számított Török Gábor, de az újabb kétharmadnál nagyobb meglepetés lett volna, ha az ellenzék győzni tud – derült ki a Magyar Hangnak adott interjúból. A politológus úgy vélte, Orbán Viktor kormányára nehéz évek várnak, a válságkezelésben pedig szükség lesz az olyan tapasztalt politikusokra, mint Lázár János és Navracsics Tibor. 

Török Gábor szerint az ellenzék több esetben rosszul mérte fel a helyzetet, ilyen volt például Márki-Zay Péter egyéni körzete is, amelyben egyértelműen Lázár János volt az esélyes.

Azt már korábban érzékeltem, hogy sok egyéni körzetet úgy állítottak be billegőnek, hogy annak nem volt alapja.

 Ilyen a balatonfüredi körzet is, ahol élek. Az ellenzék arra számított, hogy itt – és máshol is – nyerhetnek, ám ez csak a helyismeret hiányáról árulkodik” – fogalmazott az elemző. 

Török Gábor szerint túl nagy elbizakodottságra az önkormányzati választás eredményei sem adtak okot. Az ellenzék a nagyobb városokban valóban jól szerepelt, de a kisebb településeken akkor is megkérdőjelezhetetlen volt a Fidesz dominanciája. Ráadásul ugyanabban az évben, májusban európai parlamenti választásokat is tartottak, amelyen 44 százalékos részvétel mellett hasonló eredményt ért el a Fidesz, mint most listán, és 

már akkor egyértelművé vált a Jobbik radikális népszerűségvesztése. 

„Az ellenzék részéről félreértés volt a 2018-as ellenzéki szavazatszámot zsebben lévőnek tekinteni és evidenciának venni azt, hogy ezek összeadhatók” – tette hozzá.

A politológus azt mondta, nem lát semmilyen lehetőséget arra, ami javíthatna az ellenzék helyzetén, „mindent kipróbáltak, de semmi nem jött be”. Akik pedig hajtják az ellenzéki mókuskereket, eszük ágában sincs kiszállni. Amíg így van, a képlet nem fog változni – fogalmazott.

Török Gábor szerint a majdani ellenzék egyedüli lehetősége a Fidesz-modell követése, azaz ha egy politikai erő kinövi magát a „mindannyian picik vagyunk” helyzetéből. 

A különböző világnézetű kis pártok összefogása nem működik, egy erős váltópárt nélkül szerintem nem lesz esélye az ellenzéknek

– mondta, azt is megjegyezve, hogy ehhez politikai munkára és hosszas, akár több választási cikluson átívelő építkezésre van szükség.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

 

#Belföld#török gábor#interjú#választási eredmény#Választás 2022#fidesz#ellenzék

Címlapról ajánljuk