Belföld

110 milliárd forint jön Brüsszeltől az ukrajnai menekültek fogadására, de az Orbán-kormány osztja szét

rtl.hurtl.hu

2022. április 16. 15:38

A pénzt a Miniszterelnökség osztja el, miközben az állam mellett sok más résztvevője is van a menekültek ellátásának Magyarországon.

Hamarosan megérkezik az a mintegy 110 milliárd forintos uniós támogatás, amelyet hazánk az Ukrajnából érkező menekültek fogadására, ellátására fordíthat. A pénzt a Miniszterelnökség osztja el, miközben az állam mellett sok más résztvevője is van a menekültek ellátásának Magyarországon – írja a Népszava

A támogatás szintje nem a nálunk letelepedett vagy letelepedni szándékozó ukránok számától függ, hanem a járvány alatt hazánknak megítélt pénzügyi segítség nagyságától, valamint a határ menti országként ránk háruló terhektől.

A lap kérdést intézett a Miniszterelnökséghez, hogy kik között és mi alapján fogják elosztani a menekültellátás után járó uniós pénzeket, de választ egyelőre nem kaptak. Mint megjegyzik, 

az állam csak egy szereplő az ukrán menekültek ellátásában, a munka jelentős részét szeretetszolgálatok, önkormányzatok, civilek, önkéntesek végzik. 

Budapest március végéig 92 millió forintot fordított a menekültek ellátására, ennyibe került nekik a szállás, az étkezés, a szállítás, az információszolgáltatás, és például az eszközbeszerzések, ám ennek nagyjából a felét látja viszont a főváros.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

#Belföld#eu#ukrajnai menekültek#segély#orbán viktor#uniós pénz#menekültek#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk