Belföld

Kevesebb pártra és orbánozásra van szükség a Momentum szerint

rtl.hurtl.hu

2022. április 14. 17:15

Donáth Anna pártelnök hét pontban jelölte meg a következő négy év tennivalóit. A parlamenti munkából például teljesen kivonulnak.

Hét pontban jelölte meg Donáth Anna, a Momemtum elnöke, hogy szerinte mire kell alapozni az ellenzéki politikát a jövőben, figyelembe véve az április 3-i újabb kétharmados vereséghez vezető okokat. A Magyar Hangban megjelent írásában Donáth az alábbi tételeket sorolta fel:

  • A rendszeren kívül kell a rendszer alternatíváját megteremteni. Donáth szerint nem legitimálhatják a rendszert azzal, hogy eljátsszák a parlamenti demokráciát. „Mert az eredmények teljes félreértését jelenti, ha parlamenti álvitákon veszünk részt és abból Facebook-videókat készítünk, vagy épp parlamenti bizottsági elnökként vezetünk le fideszes többségű üléseket”.
  • A céltalan orbánozás helyett a hazánkról alkotott elképzelésekről kell beszélni. A pártelnök úgy véli, „Orbán Viktor tartalmatlan szidása nemcsak az elbizonytalanodott ellenzéki szavazók megtartására nem alkalmas, de a jobb híján rá szavazók megszólítására sem képes”.
  • Nem építhető politika egy szűk keménymagnak szóló radikális parlamenti vagy utcai akciókra. 
  • Nem lehet jobbról előzni a Fideszt, helyette az emberek megélhetési problémáival, szociális kérdésekkel kell foglalkozni.
  • A nyugati identitáspolitikát nem engedhetjük beszivárogni a magyar ellenzéki politikába. Donáth szerint „eddig a Momentum is felelős volt azért, hogy gyakran úgy tűnt, kritikátlanul vesz át a nyugati liberális politikai gondolatokat”.
  • A magyar vidék mindennapjaiban kell jelen lenniük, nem elég választások idején budapesti aktivistákkal végigkopogtatni és szórólapozni a magyar kistelepüléseken.
  • Kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon, mert a politikus úgy véli, az ellenzéki térfél ilyen szintű tagoltsága önmagában akkora politikai versenyhátrányt jelent, ami elég egy újabb bukáshoz. Azt nem részletezte, szerintem mely ellenzéki pártokra nincs szükség, de azt kijelentette: a legközelebbi demokratikus szűrő a 2024-es EP-választás lesz, ahol nem kényszeríti a választási rendszer közös indulásra az ellenzéki pártokat, és ahol a választók kiválaszthatják, milyen ellenzékre van szükségük.

Nyitókép: Donáth Anna – Fotó: Demecs Zsolt / MTI

#Belföld#momentum#donáth anna#orbán viktor#parlament

Címlapról ajánljuk